Så här hanterar du problemet med att sova för mycket

Att sova för mycket, eller sova i över nio timmar på en natt, händer av många anledningar. Kanske sover du för att du kämpar mot en sjukdom, eller så kommer du ikapp efter några nätter av sömnbrist. Men konsekvent översömn kan vara tecken på en sömnstörning, psykisk störning eller andra hälsoproblem. Vi tar upp hur översömn definieras, de olika problem som orsakar översömn och vad du kan göra om du tenderar att sova för mycket.

Vanliga frågor och korta svar

Vad betyder det om man sover mycket?

Om man sover mer än 10 timmar per natt, ganska ofta, kan det vara ett tecken på psykisk ohälsa. Depression och andra psykiatriska problem, vissa mediciner och medicinska tillstånd som påverkar hjärnan och kroppen kan också orsaka dåsighet under dagen.

Är det normalt att sova 12 timmar?

Vi säger ofta att människor behöver 7-9 timmars sömn, men vissa behöver mer sömn för att känna sig utvilade. ”Långsovande” är personer som regelbundet sover mer än genomsnittspersonen i deras ålder. Som vuxna brukar deras nattsömn vara 10 till 12 timmar. Denna sömn är mycket normal och av god kvalitet.

Vad ska man göra om man sover för mycket?

Om du sover för mycket kan du göra följande:
Skapa en rutin.
Skapa den perfekta sömnmiljön.
Håll en sömndagbok.
Undvik att sova för mycket på helgerna.
Lägg bort mobilen.
Skapa hälsosamma matvanor under dagen.
Undvik tupplur.
Träna under dagen.

Varför blir man trött av att sova för mycket?

Man kan bli trött av att sova för mycket eftersom längden av sömn kan påverka hur kroppen lagrar fett och förmågan att förlora den. Det är viktigt att följa en regelbunden sömnrutin för att bibehålla en god sömnkvalitet. Tänk på att för mycket sömn stör hormonerna som styr aptiten.

Vilka sjukdomar ger trötthet?

Det finns många sjukdomar som ger trötthet: anemi, ångeststörningar, cancer, kroniskt trötthetssyndrom, kronisk infektion eller inflammation, kronisk njur- eller leversjukdom, hjärnskakning, sköldkörtelsjukdom och många andra.

Kan jag sova hur mycket som helst?

Sömnbehov kan variera från person till person, men i allmänhet rekommenderar experter att friska vuxna sover i genomsnitt 7 till 9 timmar per natt. Om du regelbundet behöver mer än 8 eller 9 timmars sömn per natt för att känna dig utvilad, kan det vara ett tecken på ett underliggande problem.

Definition av ”för mycket sömn”

En lång sömn definieras som att sova mer än nio timmar (1) under en 24-timmarsperiod. Hypersomni(2) beskriver ett tillstånd där du både sover för mycket och upplever överdriven sömnighet under dagen. Narkolepsi och andra sömnstörningar orsakar vanligtvis hypersomni.

Läkare kan också kalla konsekvent översömn som orsakar dig ångest i det dagliga livet för en överdriven mängd sömn (EQS)(3). När orsaken till din sömnighet inte kan hittas kallas störningen idiopatisk hypersomni.

I genomsnitt har de flesta vuxna sju till nio timmars sömn varje natt.(4) En god natts sömn främjar allmän hälsa och mental vakenhet. (5) Utan tillräckligt med sömn kan du känna dig trög och oförmögen att fokusera. Å andra sidan kan för mycket sömn också påverka din hälsa.

Den exakta mängden sömn du behöver varje natt beror på dina vanor och aktiviteter under dagen, hälsa och sömnmönster. Äldre vuxna kan behöva bara sex timmars sömn medan andra människor, som idrottare, kan behöva en extra timmes sömn. Ibland kan du behöva mer sömn än normalt, till exempel efter ansträngande aktivitet eller resor.

Om ytterligare en timmes sovande hjälper dig att må bäst, då är den mängden sömn rätt för din kropp. Om konsekvent långsömn fortfarande gör dig trött, kan det vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem.

Varför sover man för mycket?

Översömnande symtom

Förutom att sova mer än nio timmar per natt, finns det flera symtom på översömn:

  • Överdriven tupplur under dagen
  • Överdriven sömnighet under dagen
  • Huvudvärk (6)

Varför sover man för mycket?

Översömn kan uppstå när du försöker kompensera för din ”sömnskuld”. Till exempel kan du behöva vara uppe sent flera nätter i rad för att slutföra ett stort projekt och därför har en sömnbrist. Sedan kan du på helgen täcka sömnskulden genom att sova längre än normalt.

Ett antal hälsotillstånd kan också leda till översömnande och överdriven sömnighet under dagtid:

  • Sömnstörningar, inklusive sömnapné, sömnlöshet och narkolepsi
  • Depression och ångest
  • Fetma (7)
  • Kardiovaskulär sjukdom (8)
  • Diabetes
  • Kronisk smärta (9)
  • Hypotyreos

Sömnapné

Sömnapné gör att du tillfälligt slutar andas(10) under din sömn. Som ett resultat av detta snarkar och kvävs du under natten och känner dig sömnig under dagen. För att kompensera för dålig sömn kan du sova under dagen och försöka sova längre på natten, vilket leder till att du sover för mycket.

Sömnapnésymtom löses ofta med lämplig behandling. Efter att en sömnstudie bekräftar att du har sömnapné kan din vårdgivare skriva ut ett recept på en CPAP-maskin. Denna maskin hjälper till att stödja din andning under sömnen.

Narkolepsi

Det finns tre typer av narkolepsi, men i nästan alla fall upplever du överdriven sömnighet under dagen och överväldigande sömnbehov, så kallade sömnattacker.(11) Vid sekundär narkolepsi (12) orsakad av skada på hypotalamus kan du sova mer än 10 timmar varje natt. Medan narkolepsi är en livslång sjukdom, kan den hanteras med behandling, inklusive medicinering och livsstilsförändringar.

Idiopatisk hypersomni

Om vårdpersonal inte kan identifiera en bakomliggande orsak till din situation, kan de diagnostisera dig med idiopatisk hypersomni. Denna sömnstörning kännetecknas av svårigheter att vakna (13), överdriven sömnighet och oförmåga att känna sig utvilad efter att ha sovit på natten eller sovit under dagen. Med denna sjukdom kan du sova så mycket som 14 till 18 timmar om dagen.

För behandling ordinerar läkare ofta mediciner som liknar det som ordineras för narkolepsi. Dessa mediciner kanske inte behandlar idiopatisk hypersomni lika effektivt som de behandlar narkolepsi. Dessutom, om du har idiopatisk hypersomni, kan du behöva göra livsstilsförändringar som att begränsa alkohol och undvika aktiviteter sent på kvällen.

Depression och ångest

Personer med depression och ångest kämpar ofta med sömnstörningar eller andra hälsorubbningar. Både översömn och sömnsvårigheter är effekter av depression, och ungdomar och äldre vuxna med depression är mest benägna att uppleva överdriven sömnighet. (14) Flera studier har visat en högre frekvens av depression hos långa sovande personer. Andra studier visar att personer med ångest är också mer benägna att uppleva lång sömn, vilket orsakar dem ångest.

Många behandlingar finns för både depression och ångest. Förutom kognitiv beteendeterapi kan ett antal receptbelagda mediciner förbättra dina symtom. Rådfråga din vårdgivare för att avgöra vilka behandlingsmetoder som är lämpliga för dig.

Effekter av översömn

Översömn påverkar din allmänna hälsa och kan ha negativa effekter, precis som brist på sömn gör. Tidig forskning tyder på att längre sömn:

  • Förvärrar inflammation i kroppen
  • Minskar din immunfunktion
  • Kan leda till kroniska sjukdomar

Både korta och långa sömntider är förknippade med ett antal hälsoproblem och kroniska sjukdomar:

  • Fetma
  • Frekvent psykisk ångest
  • Kranskärlssjukdom
  • Diabetes
  • Stroke

Tips för att undvika att sova för mycket

Om du är orolig för att sova för mycket, prata med din läkare om dina sömn- och hälsovanor. Du kanske vill föra en sömndagbok för att registrera din nattsömn och vakna tider, samt eventuella tupplurar du tar under dagen. Din läkare kan använda denna information för att hjälpa dig identifiera orsaken till din försömn och föreslå en behandlingsplan.

Oavsett orsaken till din översömn kan du implementera hälsosamma sömntips för att förbättra dina sömnvanor:

  • Ställ in ett regelbundet sömnschema: Gå och lägg dig och vakna vid samma tid varje dag. Detta hjälper dig att undvika sömnförluster och sömnskulder.
  • Skapa en läggdagsrutin: Din rutin bör hjälpa dig att slappna av och förbereda dig för sömn. Undvik ljus från elektronik timmarna före läggdags, eftersom detta ljus kan fördröja sömnstarten.
  • Tänk på din sömnmiljö: Ditt sovrum ska ha en sval temperatur och fritt från överflödigt ljus och buller.
  • Håll dig aktiv: Daglig träning och exponering för solljus hjälper dig att sova gott på natten. Undvik överdriven träning nära läggdags.
  • Tupplur tidigt: Tupplurar senare på eftermiddagen kan göra det svårt för dig att somna i tid på natten.

Hur förändras sömnbehoven med åldern?

Sömnbehovet varierar något från person till person. National Sleep Foundation rekommenderar dessa mål för att se till att du har tillräckligt med sömn varje dag:

Nyfödda (0-3 månader): 14-17 timmar (inklusive tupplurar och nattetid)
Spädbarn (4-11 månader): 12-15 timmar (inklusive tupplurar och nattetid)
Småbarn (1-2 år): 11-14 timmar (inklusive tupplurar och nattetid)
Förskolebarn (3-5): 10-13 timmar (inklusive tupplurar och nattetid)
Barn i skolåldern (6-13): 9-11 timmar
Tonåringar (14-17): 8-10 timmar
Vuxna (18-64): 7-9 timmar
Äldre vuxna (65+): 7-8 timmar

hur mycket ska man sova i olika åldrar

Läs också:

Om du ofta vaknar mellan 03:00 och 05:00 kan det vara ett tecken på en sömnstörning. För att få veta mer om detta rekommenderar vi att du läser vår artikel om vad det innebär att vakna under natten.

Gravida kvinnor kan ofta ha svårt att somna på grund av förändringar i kroppen, detta kallas för graviditetssömnlöshet. För att lära dig mer om detta och hur man kan hantera det, rekommenderar vi att du läser vår artikel om graviditetssömnlöshet på vår webbplats.

För föräldrar är det viktigt att veta hur mycket sömn som deras barn behöver, därför erbjuder vi en guide om sömnbehov hos barn.

Sömnparalys är ett vanligt problem som kan orsaka oro och rädsla för många människor. För att lära dig mer om orsaker, symptom och behandling av sömnparalys, rekommenderar vi att du läser vår artikel om sömnparalys.

Sömnlöshet eller Insomni är ett vanligt problem som kan påverka många människors livskvalitet. För att lära dig mer om detta och hur man kan övervinna det, rekommenderar vi att du läser vår artikel om sömnlöshet eller Insomni.

Många människor har svårt att somna på grund av att de tänker för mycket. För att hjälpa till att lösa detta problem har vi skrivit en bra artikel om detta.

Läs mer:
Vaknar du ofta mellan 03:00 och 05:00? Läs vad det betyder
Är du gravid och inte kan somna? – Läs om graviditetssömnlöshet
Sömnbehov hos barn – Hur mycket sömn behöver ditt barn?
Så här hanterar du problemet med att sova för mycket
Sömnparalys: Orsaker, symptom och behandling
Jag kan inte sova tänker för mycket -Lär dig att kontrollera dina tankar för en lugnare natt
Sömnlöshet eller Insomni: från att lida till att sova gott
Vad ska jag göra om jag inte kan sova?
Ljusterapi för sömnlöshet: en guide till en bättre nattsömn
Sömnlöshet och PMS: en lösning som faktiskt fungerar

Övriga frågor och svar om sömn

Kan man sova 20 timmar?

Om du är tillräckligt trött kan du sova 20 timmar, ibland mer. Inga biverkningar förutom eventuell arbetslöshet om du sover istället för att gå till jobbet.

Kan man sova 24 timmar i sträck?

Det har dokumenterats fall av människor som har så dramatiska som 72 timmars cykler, där de skulle hålla sig vakna i 48 timmar i rad och sedan sova i 24 timmar i rad som ett vanligt sömnmönster. Det finns dock bara ett fåtal kända dramatiska fall som det, och de flesta fall faller inom intervallet 25 eller 26 timmar.

Varför sover man mycket vid depression?

Överdriven sömn är ett vanligt symptom på allvarlig depressiv sjukdom. Att slippa känslomässig smärta genom att sova fler timmar än vanligt kan vara ett sätt att själv hantera depressionen och att sova för mycket kan vara en fysiologisk effekt av minskningen av neurotransmittorer som är vanliga bland deprimerade patienter.

Är det farligt att ligga ner för mycket?

Att sitta eller ligga ner för länge ökar risken för kroniska hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. För mycket sittande kan också vara dåligt för din mentala hälsa.

Är så trött vill bara sova?

Många möjliga faktorer orsakar kronisk trötthet, såsom underliggande medicinska tillstånd, näringsbrist, sömnstörningar, koffeinintag och kronisk stress. Om du upplever oförklarlig trötthet är det viktigt att prata med din läkare för att hitta orsaken.

Är det bra att ligga i sängen hela dagen?

Att ligga i sängen för alltid kan låta avkopplande, men det kan leda till allvarliga hälsoproblem. Fysiskt skulle de flesta av dina muskler och ben bryta ner på ungefär sex månader till ett år. Du skulle också vara mottaglig för otäcka sår som kallas liggsår.

Hur vet man om man har narkolepsi?

Överdriven sömnighet dagtid är vanligtvis det första tecknet på narkolepsi. Det kan ha en betydande inverkan på vardagen. Att känna sig dåsig hela dagen och kämpa för att hålla sig vaken gör det svårt att koncentrera sig på jobbet eller skolan. Personer med narkolepsi kan felbedömas som lata eller oförskämda.


sara svensson

Sara Svensson

Skribent

Sara Svensson är för närvarande skribent och redaktör för flera webbsajter. Hon övervakar innehåll och affärsstrategier och leder varumärkets uppdrag att ge pålitligt och empatiskt stöd för både kvinnor och män.

Ansvarig utgivare: Upplevkärlek använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1. Kim, Y., Wilkens, L. R., Schembre, S. M., Henderson, B. E., Kolonel, L. N., & Goodman, M. T. (2013). Otillräckliga och överdrivna mängder sömn ökar risken för för tidig död från hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar: Den multietniska kohortstudien. Preventive Medicine, 57(4), 377–385.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23811525/
2. ADAM. Medicinsk uppslagsverk. (2020, 29 januari). Sömnstörningar. MedlinePlus., Hämtad 9 maj 2021, från
https://medlineplus.gov/ency/article/000800.htm
3. Ohayon, M. M., Reynolds, C. F., & Dauvilliers, Y. (2013). Överdriven sömnlängd och livskvalitet. Annals of Neurology, 73(6), 785–794.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23846792/h
4. Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., Hazen, N., Herman, J., Katz, E. S., Kheirandish-Gozal, L., Neubauer, D. N., O’Donnell, A. E., Ohayon, M., Peever, J., Rawding, R., Sachdeva, R. C., Setters, B., Vitiello, M. V., Ware, J. C., & Adams Hillard, P. J. (2015) . National Sleep Foundations rekommendationer för sömntidslängd: metodik och resultatsammanfattning. Sömnhälsa, 1(1), 40–43.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29073412/
5. MedlinePlus: National Library of Medicine (USA). (2014, 14 april). Healthy Sleep., Hämtad 9 maj 2021, från
https://medlineplus.gov/healthysleep.html
6. Kikuchi, H., Yoshiuchi, K., Yamamoto, Y., Komaki, G., & Akabayashi, A. (2011). Förvärrar sömn spänningshuvudvärk?: En undersökning med datoriserad ekologisk momentan bedömning och aktigrafi. BioPsychoSocial Medicine, 5(1), 10.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21835045/
7. Léger, D., Beck, F., Richard, J. B., Sauvet, F., & Faraut, B. (2014). Riskerna med att sova ”för mycket”. Undersökning av ett nationellt representativt urval av 24671 vuxna (INPES hälsobarometer). PLoS ONE, 9(9), e106950.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25226585/
8. Liu, Y., Wheaton, A. G., Chapman, D. P., & Croft, J. B. (2013). Sömnlängd och kroniska sjukdomar bland amerikanska vuxna 45 år och äldre: Bevis från 2010 års beteendemässiga riskfaktorövervakningssystem. Sömn, 36(10), 1421–1427.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24082301/
9. ADAM. Medical Encyclopedia [Internet]. Atlanta (GA): A.D.A.M., Inc.; c1997-2019. Dåsighet., Hämtad 9 maj 2021, från
https://medlineplus.gov/ency/article/003208.htm
10. Strohl, K. P. (2019, mars). Merck Manual Consumer Version: Sleep Apnea., Hämtad 9 maj 2021, från
https://www.merckmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/sleep-apnea/sleep-apnea
11. ADAM. Medicinsk uppslagsverk. (2021, 4 maj). Narkolepsi. MedlinePlus., Hämtad 9 maj 2021, från
https://medlineplus.gov/ency/article/000802.htm
12. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2020, 30 september). Narkolepsi faktablad., Hämtad 9 maj 2021, från
https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/fact-sheets/narcolepsy-fact-sheet
13. ADAM. Medicinsk uppslagsverk. (2019, 8 april). Idiopatisk hypersomni. MedlinePlus., Hämtad 9 maj 2021, från
https://medlineplus.gov/ency/article/000803.htm
14. National Institute of Mental Health. (2020). Depression., Hämtad 9 maj 2021, från
https://www.nimh.nih.gov/health/publications/depression/