Sömnbehov hos barn – Hur mycket sömn behöver ditt barn?

Vi förstår nu att från det ögonblick vi föds är sömn viktigt – och inte bara för att se till att vi är glada och energiska. Det är ännu viktigare för barn vars hjärnor och kroppar snabbt växer och utvecklas.

Av denna anledning behöver barns sömnmängd förändras när de blir äldre. Här kan du ta reda på varför det är så viktigt för barn att få tillräckligt med sömn, plus hur mycket de behöver under olika faser av livet.

Förstå ditt barns sömnbehov

När barn inte får tillräckligt med sömn kan det påverka deras allmänna hälsa och välbefinnande negativt. Studier har visat att sömnbrist kan leda till en mängd olika hälsoproblem, inklusive fetma, diabetes och högt blodtryck. Det kan också påverka deras mentala och känslomässiga välbefinnande, vilket leder till problem som depression, ångest och beteendeproblem. Brist på sömn kan negativt påverka ett barns förmåga att lära sig och prestera bra i skolan.

Dessutom spelar sömn en viktig roll för att stödja barns tillväxt och utveckling, särskilt när det gäller hjärnans utveckling. Under sömnen bearbetar och konsoliderar hjärnan information från dagen, vilket är avgörande för inlärning och minnesbildning. Dessutom hjälper sömn till att reglera hormonnivåerna, inklusive de som styr tillväxt och utveckling.

Med tanke på vikten av sömn för barns hälsa och välbefinnande är det viktigt att föräldrar och vårdgivare ser till att barn får den rekommenderade mängden sömn för deras ålder. Detta sträcker sig vanligtvis från 11-13 timmar för spädbarn, 9-11 timmar för förskolebarn och 8-10 timmar för barn i skolåldern. Att etablera en regelbunden sömnrutin, inklusive en konsekvent läggtid och vakna tid, kan också hjälpa barn att få den sömn de behöver.

Tillräcklig sömn är faktiskt viktig för att säkerställa att barn når sina utvecklingsmilstolpar. ”Sömn är viktig för att underlätta inlärning, förbättra uppmärksamheten och konsolidera minnen”, säger Caroline Okorie, MD, specialist på pediatrisk sömnmedicin vid Stanford Children’s Health. (1)

Å andra sidan kan brist på sömn få barn att kämpa med grundläggande färdigheter. ”Brist på sömn påverkar hand-öga-koordination, små och stora motoriska färdigheter, minne, koncentration och beteende,”(2) säger den pediatriska sömnkonsulten Ronee Welch, grundare och VD för Sleeptastic Solutions.

Sömn påverkar också ditt barns fysiska och mentala hälsa. ”Sömnbrist har kopplats till långsammare ämnesomsättning,(3) högre risk för infektion och sjukdom,(4) och tillväxtproblem, samt svårigheter att reglera känslor och hålla fokus”,(2) säger Rachel Mitchell, VD för My Sweet Sleeper, ett sömnkonsultföretag.

”När barn får tillräckligt med sömn tenderar de att bli på bättre humör (för spädbarn kan de verka mindre kinkiga), deras kroppar kan bekämpa infektioner bättre och deras förmåga att lära och komma ihåg förbättras.”(1)

Även om sömnbehoven kommer att förändras när ditt barn växer, förblir skälen till att det är avgörande desamma, konstaterar Dr Okorie. ”Sömn är mycket viktig i alla åldrar av barndomen eftersom sömn är viktigt för tillväxt, inlärning, utveckling och övergripande livskvalitet.”

Hur är det när barn har för mycket sömn

Även om det är sällsyntare än alternativet, är det möjligt för barn att försova sig. ”Barn som får för mycket sömn kan visa tecken på detta som att ha svårt att somna på natten, att vakna riktigt tidigt på morgonen (före 06.00) och att vakna ofta hela natten när de inte gjorde det tidigare”, förklarar Mitchell.

Den främsta boven till detta, enligt Welch, är när äldre barn tar tupplurar på dagis eller förskola som de inte behöver, vilket stör deras nattsömn.

Hur är det när barn har för lite sömn

Det mycket vanligare scenariot är barn som inte får tillräckligt med sömn. ”Tänk på om det är en kamp för dig att väcka ditt barn på morgonen eller om ditt barn har problem med att uppmärksamma i skolan eller under aktiviteter”, föreslår Dr Okorie. ”Dålig uppmärksamhet, irritabilitet och ökad emotionalitet kan ses hos barn i alla åldrar som inte får tillräckligt med sömn.”

Om de konsekvent inte sover tillräckligt, kan det vara ett tecken på ett allvarligare sömnproblem. Varje barn är olika, men om ett barn är flera timmar utanför den typiska sömntiden, kan det vara värt att kolla in med din primärvårdare eller barnläkare för att se om det finns tecken på en sömnstörning eller andra problem. För lite sömn kan innebära sömnstörningar.

Hur mycket sömn behöver barn – kortfattat

Barn i olika åldrar har olika sömnbehov. Generellt sett behöver de yngre barnen mer sömn än de äldre. Enligt experter rekommenderas följande antal timmar sömn per dygn för barn i olika åldrar:

0 till 3 månader: 16 – 17 timmar
4 till 12 månader: 12 – 16 timmar
1 till 2 år: 11 – 14 timmar
3 till 5 år: 10 – 13 timmar
6 till 12 år: 9 – 12 timmar
13 till 18 år: 8 – 9 timmar

Hur mycket sömn behöver barn?

Det är viktigt att notera att detta är allmänna rekommendationer och att varje barn kan ha olika sömnbehov. Det är också viktigt att ge barnet en regelbunden sovrutin och att skapa en avslappnad miljö för sömn. Föräldrar bör också följa barnets signaler för trötthet och se till att barnet får tillräckligt med sömn.

Hur många timmar ska barn mellan 0 och 3 månader sova?

Undrar du hur mycket sover en nyfödd? Under de första månaderna av livet kommer nyfödda att tillbringa en betydande tid med att sova, och den genomsnittliga nyfödda sover cirka 16-17 timmar om dagen. Men det kanske inte nödvändigtvis känns så för föräldrarna på grund av den unika karaktären hos en nyfödds sömnmönster.

Om du tycker att din bebis sover mycket eller att din bebis sover för lite ska du tänka på att nyfödda har mycket korta sömncykler, vanligtvis mellan 45 minuter till en timme, och under denna tid går de in och ut ur olika stadier av sömn, inklusive djup sömn och lätt sömn. Detta kan få det att verka som om de ständigt vaknar, även om de fortfarande får den nödvändiga mängden sömn.

Detta är utvecklingsmässigt normalt eftersom nyfödda anpassar sig till omvärlden och deras sömnmönster fortfarande utvecklas. De är mycket sömnigare under detta skede än i något annat skede i livet, eftersom de behöver sömn för att stödja deras snabba fysiska och kognitiva utveckling. Under sömnen är hjärnan upptagen med att bearbeta och organisera den nya information och upplevelser de har mött under sin vakna tid, vilket är avgörande för deras utveckling.

Hur många timmar ska barn mellan 0 och 3 månader sova?

Det är viktigt för föräldrar att förstå att detta är ett normalt stadium och att deras bebis får den sömn de behöver, även om det kan verka som om de hela tiden vaknar. Att skapa en bekväm och säker sömnmiljö för barnet och arbeta med att utveckla en konsekvent sömnrutin kan hjälpa till att främja en mer vilsam sömn för både barnet och föräldrarna.

Eftersom nyfödda ofta går i och ur sömn under loppet av en 24-timmarsperiod har de inte en fast ”läggtid” ännu. Nyfödda sömnmönster är ännu inte fullt utvecklade, så de kanske inte har ett konsekvent sömnschema som äldre spädbarn eller barn har. De kan sova korta stunder under dagen och natten, och deras sömncykler är korta och ofta störda. Därför är det viktigt för föräldrar att vara flexibla och lyhörda för sitt barns sömnbehov, snarare än att försöka införa en strikt läggdagsrutin.

Förutom att behöva sova för att få fart på sin tillväxt och utveckling, är tillräcklig sömn också viktig för barnets känslomässiga välbefinnande. Brist på sömn kan leda till krångel, irritabilitet och svårigheter att återhämta sig från negativa stimuli. När bebisar är trötta kan de ha svårt att lugna sig, vilket kan göra det svårt för dem att somna. De kan också kämpa för att äta, eftersom matning också kan vara en lugnande aktivitet för bebisar och om de är för trötta eller kinkiga kanske de inte kan fokusera och äta ordentligt.

Det är viktigt för föräldrar att förstå att varje barn är olika och att deras sömnbehov kan variera. Vissa nyfödda kan behöva mer sömn än andra, och vissa kan vara mer känsliga för störningar i sin sömnrutin. För att främja hälsosam sömn för nyfödda bör föräldrar försöka skapa en konsekvent och bekväm sömnmiljö och svara på barnets sömnsignaler, som att gnugga sig i ögonen eller bli kinkig. De bör också försöka etablera en sömnrutin, till exempel en läggdagsritual, för att hjälpa barnet att lära sig att skilja mellan natt och dag.(5)

Hur många timmar ska barn mellan 4 och 12 månader sova?

Enligt American Academy of Sleep Medicine (AASM) ska spädbarn mellan 4 och 12 månader sova i totalt 12 till 16 timmar per 24-timmarsperiod. Detta inkluderar både nattsömn och dagtupplurar.

Det är viktigt att notera att dessa är allmänna riktlinjer och att varje barns sömnbehov kan variera. Vissa barn kan behöva mer sömn än andra, och föräldrar bör observera sitt barns sömnmönster och beteenden för att avgöra vad som fungerar bäst för dem.

Under detta skede utvecklas bebisar snabbt, både fysiskt och kognitivt, och tillräcklig sömn är avgörande för deras utveckling. Sömn spelar en avgörande roll i konsolideringen av minnen och bildandet av neurala anslutningar i hjärnan. Dessutom stöder sömn även tillväxt och reparation av kroppens vävnader och organ.

Det är också viktigt att notera att sömnmönster hos spädbarn i detta skede fortfarande utvecklas, och de kanske inte har ett konsekvent sömnschema. De kan ha kortare tupplurar under dagen och kan vakna oftare under natten. När de blir äldre kommer bebisar att börja utveckla ett mer regelbundet sömnschema, och föräldrar kan börja etablera en läggdagsrutin för att hjälpa dem att lära sig att skilja mellan natt och dag.(6)

Under 4-12 månaders fasen av ett barns utveckling kan man börja överväga att sömnträna sitt barn. Sömnträning är en metod för att hjälpa bebisar att lära sig att somna på egen hand, och det kan vara ett användbart verktyg för föräldrar som kämpar med att få sitt barn att sova hela natten.

Hur många timmar ska barn mellan 4 och 12 månader sova?

Ett sätt att göra detta är att ställa in en läggtid för ditt barn. Detta kan göras genom att upprätta en konsekvent läggdagsrutin, som kan inkludera aktiviteter som att läsa en bok, sjunga en vaggvisa eller ge ett varmt bad. Föräldrar kan sedan lägga sin bebis vid samma tid varje kväll, även om de inte somnar direkt. Genom att konsekvent lägga sin bebis till sängs samtidigt kommer de att lära sig att associera läggdagsrutinen med sömn och kommer så småningom lättare att somna.

Ett annat sätt att närma sig sömnträning är att ta ledtrådar från ditt barns beteende. Detta tillvägagångssätt är mer flexibelt och lyhört för barnets individuella behov. Det innebär att observera ditt barns sömnmönster och leta efter tecken på sömnighet, som att gnugga sig i ögonen eller bli kinkig. När du märker dessa tecken kan du sedan lägga ditt barn och vänta på att det ska somna av sig själv.

Det är viktigt att komma ihåg att varje bebis är olika och det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Som föräldrar är det viktigt att ha tålamod och att prova olika metoder tills du hittar den som fungerar bäst för ditt barn. Dessutom bör sömnträning alltid göras i en säker och kärleksfull miljö, och föräldrar bör aldrig låta sitt barn gråta under en längre tid utan att svara.

Sammanfattningsvis, under 4-12 månadersfasen kan föräldrar överväga sömnträning av sitt barn. Ett sätt att göra detta är genom att ställa in en läggtid, eller så kan du ta dina ledtrådar från ditt barns beteende. Det är viktigt att komma ihåg att varje bebis är olika och det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Det är viktigt att ha tålamod och att prova olika metoder tills du hittar den som fungerar bäst för ditt barn.

Hur många timmar ska barn mellan 1 och 2 år sova?

För barn 1 till 2 år, föreslår American Academy of Sleep Medicine (AASM) att de bör sova 11 till 14 timmar per 24-timmarsperiod, inklusive tupplurar. Detta är ett avgörande skede för barnets utveckling, både fysiskt och kognitivt. Sömn spelar en avgörande roll i konsolideringen av minnen och bildandet av neurala anslutningar i hjärnan. Dessutom stöder sömn även tillväxt och reparation av kroppens vävnader och organ.

Under denna fas blir barn mer aktiva och utvecklar sina motoriska och kognitiva färdigheter. De börjar utforska världen omkring dem och ägnar sig åt mer komplexa aktiviteter. Som ett resultat kan de behöva mer sömn för att stödja deras utveckling och hjälpa dem att återhämta sig från dagens aktiviteter.

I detta skede faller barn vanligtvis ner till bara en eller två tupplurar per dag, och deras tupplurar kan vara kortare. När barn växer förändras deras sömnbehov och de behöver kanske inte längre samma mängd dagssömn som de gjorde när de var spädbarn. Det är dock viktigt för föräldrar att vara medvetna om att tupplurar fortfarande är viktiga för barn i den här åldern och kan hjälpa dem att ladda om och bli piggare under dagen.(6)

Det är också viktigt att notera att när barn är övertrötta kan de bli hyperaktiva, irriterade och få ökad känslomässighet. De kan verka klängigare och kräver ökad uppmärksamhet. Övertrötta barn kan kämpa för att somna och sova, vilket kan leda till en cykel av dålig sömn. Som ett resultat är det avgörande för föräldrar att vara uppmärksamma på sitt barns sömnbehov och att se till att de får den rekommenderade mängden sömn under denna fas.

Hur många timmar ska barn mellan 3 och 5 år sova?

American Academy of Sleep Medicine (AASM) rekommenderar att barn i åldern 3 till 5 år bör sova 10 till 13 timmar per 24-timmarsperiod. Detta är en liten minskning från föregående skede på 11 till 14 timmar per 24-timmarsperiod, och den främsta anledningen till detta är att de flesta barn har tappat tupplurarna vid 5 års ålder.(6)

Under detta skede blir barn mer självständiga, och deras sömnbehov förändras när de växer. De blir mer aktiva och ägnar sig åt mer komplexa aktiviteter, vilket kan leda till att de behöver mindre sömn under dagen. Som ett resultat har de flesta barn i den här åldern tappat sina tupplurar och istället sover de bara på natten.

Det är viktigt att notera att även om de flesta barn har tappat sina tupplurar vid 5 års ålder, kan vissa barn fortfarande behöva en tupplur under dagen. Föräldrar bör vara uppmärksamma på sitt barns sömnbehov, och om de visar tecken på trötthet under dagen, som att gnugga sig i ögonen eller bli kinkiga, kan de fortfarande behöva en tupplur.

Istället för att bestämma en fast läggtid, föreslår vi att den håller sig flytande. Sängtider bör baseras på två saker: vilken tid barnet vaknade på morgonen och hur lång tid det är vaket mellan sista tupplur och läggdags.

Det är också viktigt att notera att även om AASM-rekommendationerna är en användbar guide, är varje barn olika och deras sömnbehov kan variera. Föräldrar bör observera sitt barns sömnmönster, och om de visar tecken på dålig sömn, såsom svårigheter att somna eller sova, bör de rådgöra med sin barnläkare.

Hur många timmar ska barn mellan 6 och 12 år sova?

Enligt American Academy of Sleep Medicine (AASM) ska barn i skolåldern sova 9 till 12 timmar per natt. Detta är ett viktigt steg för barn eftersom de utvecklas fysiskt, kognitivt och känslomässigt. Sömn spelar en avgörande roll i konsolideringen av minnen, bildandet av neurala förbindelser i hjärnan och stödjer tillväxt och reparation av kroppens vävnader och organ.(6)

Under detta skede ställs barn också inför ökade akademiska och sociala krav, vilket kan göra det mer utmanande för dem att få tillräckligt med sömn. Om de inte får tillräckligt med sömn kan det leda till en mängd olika problem. De kan ha svårt att uppmärksamma i klassen, ha lägre akademiska prestationer, ha beteendeproblem och kämpa med sociala interaktioner.

Sömnbrist hos barn i skolåldern kan också påverka deras fysiska och psykiska hälsa. Barn som inte får tillräckligt med sömn kan ha en högre risk för fetma, diabetes och kardiovaskulära problem. De kan också uppleva ångest och depression.

Om föräldrar märker att deras barn inte får tillräckligt med sömn bör de vidta åtgärder för att lösa problemet. Ett sätt att göra detta är genom att skapa en konsekvent läggdagsrutin, som kan inkludera aktiviteter som att läsa en bok, sjunga en vaggvisa eller ge ett varmt bad. Dessutom bör föräldrar begränsa skärmtiden före sänggåendet, undvika koffein och se till att deras barns sömnmiljö är bekväm och gynnsam för sömn.

Barn i skolåldern kan kämpa för att vakna på morgonen för skolan eller aktiviteter. De kan kämpa för att fokusera och koncentrera sig i skolan, vilket kräver många omdirigeringar. Trötta barn tenderar att vara mer irriterade eller reagera starkare på även milda negativa stimuli, som att bli tillsagd ’nej’.”

Precis som när de är yngre är det bäst att bestämma rätt läggtid baserat på ditt barns dag. Tänk på tiden som ditt barn behöver för att vakna till skolan eller andra aktiviteter, och räkna sedan bakåt därifrån. Sömntiden bör vara tillräckligt tidigt för att låta barnen få tillräckligt med sömn innan den önskade väckningstiden.

Sammanfattningsvis bör barn i skolåldern sova 9 till 12 timmar per natt. Om de inte får nog kan det leda till en mängd olika problem som svårigheter att uppmärksamma i klassen, lägre akademiska prestationer, beteendeproblem och kamp med sociala interaktioner. Det kan också påverka deras fysiska och psykiska hälsa. Föräldrar bör vara medvetna om sitt barns sömnbehov och vidta åtgärder för att ta itu med eventuella sömnproblem.

Hur många timmar ska barn mellan 13 och 18 år sova?

Under tonåren, sömnrekommendationer från American Academy of Sleep Medicine (AASM) är åtta till tio timmars sömn per natt. Detta är ett avgörande skede för tonåringar eftersom de genomgår betydande fysisk, känslomässig och kognitiv utveckling. Tillräcklig sömn är avgörande för en sund hjärnutveckling och allmänt välbefinnande.(6)

Men många tonåringar får inte den sömn de behöver på grund av en mängd olika faktorer. En av huvudorsakerna är att tonåringars dygnsrytm förändras, vilket gör dem naturligt benägna att stanna upp senare och vakna senare. Dessutom har många tonåringar fullspäckade scheman, med sena kvällsaktiviteter och ökade sociala engagemang, vilket kan göra det svårt för dem att få tillräckligt med sömn.

En annan viktig faktor som påverkar sömnen under detta skede är användningen av teknik. Många tonåringar använder elektroniska enheter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer, som avger blått ljus som kan störa produktionen av melatonin, ett hormon som reglerar sömnen. Detta kan göra det svårare för tonåringar att somna och sova.

Om föräldrar märker att deras tonåring inte får tillräckligt med sömn, bör de vidta åtgärder för att lösa problemet. Ett sätt att göra detta är genom att skapa en konsekvent läggdagsrutin, som kan inkludera aktiviteter som att läsa en bok, sjunga en vaggvisa eller ge ett varmt bad. Dessutom bör föräldrar begränsa skärmtiden före sänggåendet, undvika koffein och se till att tonåringens sömnmiljö är bekväm och gynnsam för sömn.

Det är också viktigt för föräldrar att ha en öppen kommunikation med sin tonåring och att diskutera vikten av sömn för deras allmänna välbefinnande. De bör också förstå att under detta skede av livet går tonåringar igenom många förändringar och kan behöva mer flexibilitet och självständighet när det gäller deras sömnschema.

Det är också viktigt att komma ihåg att sömnproblem hos tonåringar kan vara ett symptom på andra underliggande problem som ångest eller depression, därför är det viktigt att ta eventuella sömnproblem på allvar och rådgöra med en sjukvårdspersonal vid behov.

Om deras överschemalagda liv eller telefoner påverkar deras sömn, kommer det att synas i deras beteende.(7) För äldre barn, när de inte får tillräckligt med sömn, kan de ha problem med att fokusera, kommunicera och reglera sina känslor, vilket kan indikera att de inte får den sömn de behöver. Dessutom tecken på att du kan krita till att de blir äldre eller uppror kan faktiskt bero på att de helt enkelt är övertrötta.

Tonåringar kan visa ökad sömnighet under dagen och kan ha svårt att fokusera på skolarbete eller aktiviteter. De kan också tyckas tappa intresset för tidigare roliga aktiviteter och kan visa tecken på ökad ångest eller dåligt humör. Hjärnan fortsätter att växa och mogna långt in på 20-talet, så det är viktigt att se till att även din tonåring får tillräckligt med sömn.(8)

Sammanfattningsvis, medan åtta till tio timmars sömn per natt är den rekommenderade mängden av American Academy of Sleep Medicine (AASM) för tonåringar, kan sömnbehoven för varje tonåring variera. Tillräcklig sömn är avgörande för en sund hjärnutveckling och allmänt välbefinnande, och föräldrar bör vara medvetna om sin tonårings sömnbehov och vidta åtgärder för att åtgärda eventuella sömnproblem.

Läs också:

Om du ofta vaknar mellan 03:00 och 05:00 kan det vara ett tecken på en sömnstörning. För att få veta mer om detta rekommenderar vi att du läser vår artikel om vad det innebär att vakna under natten.

Gravida kvinnor kan ofta ha svårt att somna på grund av förändringar i kroppen, detta kallas för graviditetssömnlöshet. För att lära dig mer om detta och hur man kan hantera det, rekommenderar vi att du läser vår artikel om graviditetssömnlöshet på vår webbplats.

Det kan vara svårt att hantera problemet med att sova för mycket, därför erbjuder vi en guide om hur man hanterar problemet med att sova för mycket på vår webbplats.

Sömnparalys är ett vanligt problem som kan orsaka oro och rädsla för många människor. För att lära dig mer om orsaker, symptom och behandling av sömnparalys, rekommenderar vi att du läser vår artikel om sömnparalys.

Sömnlöshet eller Insomni är ett vanligt problem som kan påverka många människors livskvalitet. För att lära dig mer om detta och hur man kan övervinna det, rekommenderar vi att du läser vår artikel om sömnlöshet eller Insomni.

Många människor har svårt att somna på grund av att de tänker för mycket. För att hjälpa till att lösa detta problem har vi skrivit en bra artikel om detta.

Läs mer:
Vaknar du ofta mellan 03:00 och 05:00? Läs vad det betyder
Är du gravid och inte kan somna? – Läs om graviditetssömnlöshet
Sömnbehov hos barn – Hur mycket sömn behöver ditt barn?
Så här hanterar du problemet med att sova för mycket
Sömnparalys: Orsaker, symptom och behandling
Jag kan inte sova tänker för mycket -Lär dig att kontrollera dina tankar för en lugnare natt
Sömnlöshet eller Insomni: från att lida till att sova gott
Vad ska jag göra om jag inte kan sova?
Ljusterapi för sömnlöshet: en guide till en bättre nattsömn
Sömnlöshet och PMS: en lösning som faktiskt fungerar

Frågor och Svar

Varför är sömnen viktig?

Sömn är en viktig del av vår övergripande hälsa och välbefinnande. Det är under sömnen som kroppen och hjärnan får tid att återhämta sig från dagens aktiviteter. Hjärnan bearbetar nya upplevelser och lagrar kunskap och minnen under sömnen. Sömnen är också avgörande för att hålla immunförsvaret starkt, vilket hjälper kroppen att förebygga och bekämpa sjukdomar. Brist på sömn kan leda till en mängd hälsoproblem, inklusive trötthet, dåligt minne och koncentration, och ökad risk för sjukdomar.

Kan mitt barn sova i min säng?

Det är viktigt att barn under tre månader sover säkrast i sin egen säng, på rygg. Detta minskar risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS) som är en ovanlig men allvarlig orsak till dödsfall hos spädbarn. SIDS är dödsfall hos barn under ett år som inte kan förklaras av andra orsaker efter en utförlig undersökning.

Sömn på rygg minskar risken för SIDS eftersom det minskar chansen för att barnet ska kvävas på sin mage eller sidan. Det är också viktigt att barnet sover i en egen säng för att undvika risken för kvävning eller klämning som kan uppstå om barnet sover tillsammans med en vuxen eller ett annat barn.

Föräldrar bör också se till att barnet sover på en fast madrass och utan kuddar eller täcken i sängen för att minimera risken för kvävning. Det är också viktigt att undvika att barnet sover med huvudet täckt eller att det ligger i närheten av föremål som kan kväva barnet.

När kommer mitt barn att sova en hel natt?

Ett barn i ettårsåldern brukar sova ungefär 5 timmars sömn i sträck under natten. Vissa barn börjar sova hela natten redan efter några månader, medan andra kan behöva hjälp att somna om under längre tid. Det är väldigt individuellt och kan variera från barn till barn.

Det är vanligt att barn i denna ålder vaknar ett par gånger under natten för att äta eller på grund av oförutsedda orsaker, såsom att bli rädd eller att ha ont i tänderna. Vissa barn kan somna om själva medan andra barn behöver hjälp från föräldrarna för att somna om.

Det är viktigt för föräldrar att skapa en regelbunden sovrutin för barnet, och ge det tid att vänja sig vid att sova hela natten. Det kan också hjälpa att ge barnet en lugnande rutin före sängdags, såsom att läsa en bok eller att sjunga en sång, för att hjälpa det att känna sig tryggt och avslappnad.

Det är också viktigt att föräldrar följer barnets signaler för trötthet och se till att det får tillräckligt med sömn under dagen. Överväg att rådfråga en barnläkare om det finns oro eller frågor kring barnets sömn.

Sammanfattning från Sara

Sömn är avgörande från det ögonblick ditt barn föds tills långt efter det att de lämnar huset. Tillräcklig sömn säkerställer att deras hjärnor och kroppar utvecklas i rätt takt, vilket garanterar allt från soliga stämningar till friska immunsystem.(1)

Även om expertriktlinjer är till hjälp för att se till att ditt barn inte får för lite sömn eller för mycket, kommer alla barn att vara olika. Om du är orolig för att ditt barn inte får tillräckligt med sömn, prata med din barnläkare eller vårdgivare.

sara svensson

Sara Svensson

Skribent

Sara Svensson är för närvarande skribent och redaktör för flera webbsajter. Hon övervakar innehåll och affärsstrategier och leder varumärkets uppdrag att ge pålitligt och empatiskt stöd för både kvinnor och män.

Ansvarig utgivare: Upplevkärlek använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 Jiang F. Sömn och tidig hjärnutveckling. ANM. 2019;75(1):44-54.
2 Taveras EM, Rifas-Shiman SL, Bub KL, Gillman MW, Oken E. Prospektiv studie av otillräcklig sömn och neurobeteendefunktion bland barn i skolåldern. Akademisk pediatrik. 2017;17(6):625-632.
3. Knutson, K. et al. De metaboliska konsekvenserna av sömnbrist. Sömnmedicin recensioner. 2007;11(3):163-178.
4. Garbarino S, Lanteri P, Bragazzi NL, Magnavita N, Scoditti E. Roll av sömnbrist i immunrelaterad sjukdomsrisk och resultat. Commun Biol. 2021;4(1):1-17.
5. Cleveland Clinic. Hur vet jag när mitt barn är trött?
6. Paruthi Shalini, Brooks Lee J., D’Ambrosio Carolyn, et al. Konsensusuttalande från American Academy of Sleep Medicine om den rekommenderade mängden sömn för friska barn: metodik och diskussion. Journal of Clinical Sleep Medicine. 12(11):1549-1561.
7. National Institute of Mental Health. The Teen Brain: 7 saker att veta.
8. Johnson SB, Blum RW, Giedd JN. Ungdomsmognad och hjärnan: löftet och fallgroparna i neurovetenskaplig forskning i ungdomshälsopolitik. Journal of Adolescent Health. 2009;45(3):216-221.