Varför dåligt självförtroende kan hindra dig från att lämna ett destruktivt förhållande

I denna artikel pratar vi om varför människor med låg självkänsla blir frusna i dåliga relationer.

Det kan vara svårt att förstå varför någon skulle stanna i ett förhållande som är destruktivt eller inte längre fungerar, men för personer med dåligt självförtroende kan det kännas som det enda alternativet.

Att bryta upp och lämna någon kan verka som en omöjlighet när man känner sig värdelös och rädd för att vara ensam.

Dessutom kan ett lågt självförtroende göra det svårt att sätta gränser och kräva respekt och kärlek i en relation. I denna artikel ska vi titta närmare på hur bristande självkänsla kan påverka våra relationer och vad vi kan göra för att ta oss ur dessa mönster.

Jag har ofta pratat med många individer och par som upplever en minskad känsla av självvärde; dåligt självförtroende. När de upptäcker att deras relationer har kommit in i den döda zonen sitter de ofta fast i dem, oroliga och frustrerade.

Personer med lågt självvärde kan ofta ha svårt att driva på för att vitalisera en relation, det vill säga att ge energi och liv till den. De kan känna sig osäkra på sin förmåga att bidra till relationen och vara rädda för att bli avvisade eller inte godkända av sin partner. Detta kan leda till att de inte aktivt försöker förbättra relationen och i stället låter den fortsätta som den är, oavsett om det är hälsosamt eller inte.

Nyare forskning ger en viss empirisk bekräftelse på den kliniska bilden. Den fann att partnern med nedsatt självkänsla tenderar att undvika att konfrontera problem eller konflikter. Det undvikandet återspeglar ofta känslor av osäkerhet kring partnerns känslor för dem, och leder till att hunka ner och dra sig tillbaka från konflikter som kan lösas genom en mer öppen, transparent kommunikation.

minskad känsla av självvärde

Forskningen, utförd av University of Waterloo, bekräftade i huvudsak att partner med låg självkänsla tenderar att inte uttrycka klagomål från relationer med sin partner eftersom de är rädda för avslag. ”Det finns en uppfattning om att människor med låg självkänsla tenderar att vara mer negativa och klaga mycket mer”, säger Megan McCarthy(1), studiens huvudförfattare. ”Även om det kan vara fallet i vissa sociala situationer, tyder vår studie på att i romantiska relationer motstår partnern med låg självkänsla att ta itu med problem.”

”Om din partner inte deltar i ett öppet och ärligt samtal om förhållandet,” säger McCarthy, ”kan det inte vara så att de inte bryr sig, utan snarare att de känner sig osäkra och är rädda för att bli sårade. Vi har upptäckt att människor med en mer negativ självuppfattning ofta har tvivel och oro över i vilken utsträckning andra bryr sig om dem, säger hon. ”Detta kan driva människor med låg självkänsla mot defensivt, självskyddande beteende, som att undvika konfrontation.”

En sammanfattning av forskningen påpekar att människor med låg självkänslas motstånd mot att ta itu med problem kan bero på rädsla för negativa resultat. Det vill säga, de kan tro att om de säger upp och konfronterar det som bekymrar dem, riskerar de att bli avvisande från sin partner; och det kommer i sin tur att skada deras relation. Följaktligen tenderar det att leda till större ömsesidigt missnöje i relationen.

”Vi kanske tycker att det är konstruktivt att vara tyst, på ett ”förlåt och glömma” sätt, och det kan det verkligen vara när vi känner mindre irritationsmoment, säger McCarthy. ”Men när vi har ett allvarligt problem i ett förhållande kan det faktiskt vara destruktivt att inte ta itu med dessa problem direkt.”

Det är bra att se empiriskt stöd för välbekanta mönster som män och kvinnor tar med sig till psykoterapi. Det kan hjälpa dem att klargöra hur och varför de upprätthåller de negativa relationer som de hoppas kunna läka.

 rädsla för negativa resultat

Även om personer med lågt självvärde kan genom terapi avslöja rötterna till sitt låga självvärde, kan det ändå vara svårt för dem att lämna en dålig eller till och med destruktivt förhållande. Detta beror på att deras självbild är så starkt kopplad till den relationen och de kan vara rädda för att vara ensamma eller att inte hitta någon som accepterar dem för den de är.

Det kan också vara svårt för personer med lågt självvärde att sätta gränser i en relation och kräva respekt och kärlek från sin partner. De kan känna sig otillräckliga och inte förtjäna att bli behandlade på ett bra sätt, vilket kan leda till att de accepterar beteenden som egentligen inte är acceptabla i en relation.

Att ta itu med lågt självvärde och dess påverkan på relationer kan vara en utmaning, men det är viktigt att komma ihåg att det är möjligt att förändra. Genom terapi och självreflektion kan personer med lågt självvärde arbeta med att bygga upp sitt självförtroende och lära sig att sätta gränser och kräva respekt och kärlek i sina relationer. Detta kan leda till att de får mer hälsosamma och tillfredsställande relationer i framtiden.

Fokusera på dig själv

Hur kan man ta sig ur en sådan situation?

Att ta sig ur en situation där man befinner sig i en destruktiv relation på grund av lågt självvärde kan vara en utmaning, men det är möjligt. Här är några förslag på hur man kan ta sig ur denna situation:

  1. Sök terapi: Att arbeta med en professionell terapeut kan hjälpa dig att förstå de underliggande orsakerna till ditt låga självvärde och hur det påverkar dina relationer. En terapeut kan också hjälpa dig att bygga upp ditt självförtroende och lära dig att sätta gränser i dina relationer.
  2. Sätt gränser: Lär dig att sätta gränser i din relation genom att kommunicera tydligt med din partner vad du inte tolererar och vad du förväntar dig av relationen. Detta kan vara svårt för personer med lågt självvärde, men att sätta gränser kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker och respekterad i din relation.
  3. Fokusera på dig själv: Det är viktigt att fokusera på att bygga upp ditt självförtroende och självkänsla. Gör saker som du tycker om och som får dig att känna dig stolt över dig själv. Detta kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker och självständig.
  4. Lämna relationen: Om din relation är destruktiv och inte längre hälsosam för dig, överväg att lämna den. Detta kan vara en svår beslut, men ibland är det nödvändigt för att du ska kunna ta hand om dig själv och ditt välbefinnande.

Kom ihåg att det tar tid och arbete att bygga upp ditt självvärde och att ta sig ur en destruktiv relation. Var tålmodig med dig själv och sök stöd från vänner, familj eller en terapeut när du behöver det.

Lär mer om ämnet ”destruktivt förhållande”:

Att lära sig av misstag: Hur böcker om destruktiva förhållanden kan hjälpa dig att undvika samma öde
Destruktiva relationer – varför hamnar du hela tiden i samma typ av relation?
Är du i ett ohälsosamt förhållande?
Giftig relation – definition, kännetecken och hur tar man sig ur
5 enkla steg för att avsluta alla bråk
6 steg för att lämna ett giftigt och destruktivt förhållande
25 tecken på dålig relation och varningssignaler i ett förhållande
Destruktivt Förhållande – kännetecken och vad man kan göra

sara svensson

Sara Svensson

Skribent

Sara Svensson är för närvarande skribent och redaktör för flera webbsajter. Hon övervakar innehåll och affärsstrategier och leder varumärkets uppdrag att ge pålitligt och empatiskt stöd för både kvinnor och män.

Ansvarig utgivare: Upplevkärlek använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 https://uwaterloo.ca/news/news/intimate-partners-low-self-esteem-stay-unhappy-relationships

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x