Vad är narcissistisk personlighetsstörning (NPD)?

Störningen orsakar betydande funktionsnedsättningar i personligheten och åtföljs av flera andra patologiska personlighetsdrag. Som med andra personlighetsstörningar, påverkar detta tillstånd negativt livet på olika områden, inklusive sociala, familje- och arbetsrelationer.

Narcissistisk personlighetsstörning (NPD) är ett bestående mönster av inre erfarenhet och beteende som kännetecknas av självcentreradhet, brist på empati och en överdriven känsla av självviktighet.

Symtom på narcissistisk personlighetsstörning

Fem vanliga tecken på narcissism inkluderar en uppblåst självkänsla, ett konstant behov av uppmärksamhet, självcentreradhet, brist på empati och upptagenhet med makt och framgång. Några av de symtom som är förknippade med NPD inkluderar:

  • Tron på att man är unik eller speciell och bara ska umgås med andra personer med samma status
  • Ständigt behov av uppmärksamhet, bekräftelse och beröm
  • Överdriven känsla för sina egna förmågor och prestationer
  • Att utnyttja andra människor för personlig vinning
  • Att känna sig avundsjuk på andra, eller tro att andra är avundsjuka på dem
  • Brist på empati för andra
  • Ihållande fantasier om att nå framgång och makt
  • Upptagen av makt eller framgång
  • Känslan av rätt och förväntan om särbehandling

Du kanske kan känna igen om någon har NPD genom att leta efter några av dessa tecken. Personer med narcissistisk personlighetsstörning beskrivs vanligtvis som arroganta, inbilska, självcentrerade och högfärdiga. Eftersom de föreställer sig att de är överlägsna andra, insisterar de ofta på att ha föremål som speglar en framgångsrik livsstil.

Trots denna överdrivna självbild är de beroende av konstant beröm och uppmärksamhet för att stärka sin självkänsla. Som ett resultat är de med narcissistisk personlighetsstörning vanligtvis mycket känsliga för kritik, vilket ofta ses som ett personligt angrepp.

  • Vad är skillnaden mellan narcissism och narcissistisk personlighetsstörning?
  • Narcissism är en term som vanligtvis används för att beskriva dem som verkar mer bekymrade över sig själva än av andra. Men alla människor med dessa egenskaper har inte en personlighetsstörning. Även om narcissistiska drag kan vara vanliga ibland, till exempel under tonåren, betyder detta inte nödvändigtvis att människor kommer att fortsätta att utveckla NPD.

Diagnos av narcissistisk personlighetsstörning

En officiell diagnos kan endast ställas av en kvalificerad psykiatrisk specialist och kräver att individen uppvisar funktionsnedsättningar i personlighetens funktion inom olika områden, inklusive en storslagen känsla av självviktighet och interpersonella svårigheter med uppmärksamhetssökande, empati och intimitet.

Olika frågeformulär och personlighetstest kan användas för att få större insikt om en persons symtom.

Nedsättningar i personlighetsfunktion och uttryck för personlighetsdrag måste också vara stabila över tid och över olika situationer; får inte vara typiska för individens kultur, miljö eller utvecklingsstadium; och får inte bero på direkt påverkan av droganvändning eller ett allmänt medicinskt tillstånd.

Prevalens av NPD

Ungefär 9% av vuxna upplever minst en typ av personlighetsstörning under ett givet år. Äldre uppskattningar hade föreslagit att så många som 6% av vuxna upplevde narcissistisk personlighetsstörning specifikt, ännu fler färska siffror tyder på att prevalensen kan vara lägre än man tidigare trott.

NPD är vanligare bland män än bland kvinnor.

Narcissistisk personlighetsstörning anses vara mindre vanlig än andra personlighetsstörningar som borderline personlighetsstörning, antisocial personlighetsstörning och histrionisk personlighetsstörning.

Orsaker till narcissistisk personlighetsstörning

Även om den exakta orsaken är okänd, har forskare identifierat några faktorer som kan bidra till sjukdomen. Vissa tidiga livserfarenheter tros bidra till narcissistisk personlighetsstörning, inklusive:

  • Misshandel eller trauma
  • Överdrivet beröm
  • Brist på en autentiskt validerande miljö
  • Föräldrarnas överseende
  • Opålitligt föräldraskap
  • Genetik och biologi tros också spela en betydande roll, även om de exakta orsakerna sannolikt är komplexa och varierande.

Typer av narcissistisk personlighetsstörning

Även om man inte skiljer mellan olika varianter av tillståndet, finns det bevis för att uttrycket av symtom kan variera avsevärt. Vissa forskare har föreslagit att det finns minst två särskiljbara undertyper av NPD:

  • Grandios, öppen narcissism kännetecknas av djärvhet, arrogans och storslagna personlighetsdrag. Personer med denna typ av NPD är mer benägna att sakna empati, uppträda aggressivt, utnyttja andra och engagera sig i exhibitionistiska beteenden.
  • Sårbar, dold narcissism kännetecknas av överkänslighet och defensivitet. Personer med denna typ av NPD kan söka godkännande, men socialt dra sig tillbaka om det inte ges. De kan också uppleva låg självkänsla.

Andra föreslagna undertyper inklusive hypervaka och högfungerande narcissism. Människor med den övervakande typen beskrivs som som upplever skam, överdriven känslighet och lätt sårade känslor.

  • Typer av narcissism
  • Det finns också olika typer av narcissism som en person kan visa. Huvudtyperna av narcissism är öppen, dold, antagonistisk, kommunal och elakartad. Att visa en av dessa typer av narcissism betyder inte nödvändigtvis att en person har en narcissistisk personlighetsstörning.
Vad är narcissistisk personlighetsstörning (NPD)?

Behandling för narcissistisk personlighetsstörning

Det är viktigt att notera att personer med denna sjukdom sällan söker behandling. Individer börjar ofta terapi på uppmaning av familjemedlemmar eller för att behandla symtom som härrör från sjukdomen, såsom depression.

Terapi kan vara särskilt utmanande för personer med NPD, eftersom de ofta är ovilliga att erkänna störningen.

Det finns behandlingar som kan hjälpa människor att få större insikter i sina beteenden, skapa en mer sammanhängande självkänsla och bättre hantera sina beteenden. Dessa inkluderar:

  • Individuell psykodynamisk psykoterapi kan effektivt användas för att behandla narcissistisk personlighetsstörning, även om processen kan vara potentiellt svår och långdragen.
  • Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ofta effektiv för att hjälpa individer att ändra destruktiva tanke- och beteendemönster. Målet med behandlingen är att förändra förvrängda tankar och skapa en mer realistisk självbild.
  • Psykotropa mediciner är i allmänhet ineffektiva för långsiktig förändring men används ibland för att behandla symtom på ångest eller depression.

Att hantera narcissistisk personlighetsstörning

Människor som har relationer med en person som har narcissistisk personlighetsstörning kan kämpa för att hantera sin älskades handlingar. Personer med NPD har inte en sammanhängande självkänsla, så de engagerar sig ofta i skadliga eller exploaterande beteenden som är utformade för att få uppmärksamhet, aktning eller kärlek från andra.

Om någon du känner har NPD finns det några saker du kan göra som kan göra det lättare att förstå och hantera deras beteenden.

  • Lär dig känna igen narcissistiska beteenden. Personer med NPD kan engagera sig i kränkande handlingar som är avsedda att manipulera andra människors känslor och handlingar. Att veta hur man känner igen dessa beteenden är det första steget mot att hantera dem mer effektivt.
  • Sätt tydliga gränser. Tillåt inte den andra personen att rikta arga, kränkande eller extrema beteenden mot dig. Sätt gränser och var villig att upprätthålla dem, även om det innebär att du avslutar relationen.
  • Prata med andra. Ibland kan det vara svårt att känna igen beteenden som är kränkande när de har blivit normaliserade i ditt förhållande. Att ha vänner, familjemedlemmar eller en terapeut som hjälper dig att förstå dynamiken i ditt förhållande kan hjälpa dig att bättre lära dig att identifiera när personen med NPD har passerat en gräns.


Uppmuntra din älskade att söka behandling för sitt tillstånd. Inse dock att många personer med NPD aldrig söker behandling. Om den andra personen vägrar att få hjälp, överväg att själv prata med en läkare eller mentalvårdspersonal. En terapeut kan hjälpa dig att arbeta för att återuppbygga självkänsla som har skadats av relationen.

Slutord

Alla har potential att vara självcentrerade då och då; dock verkar narcissisten oförmögen att fungera på något annat sätt.

Kom ihåg: Information är makt. Lär dig allt du kan om narcissism så att du kan känna igen vad som händer. Med tanke på vad hanteringen av en narcissist kan göra med din självkänsla, är egenvård viktigt; överväga terapi för att skydda din mentala hälsa.

Kom ihåg: Den här artikeln är inte avsedd att diagnostisera din partner.

Istället är den här artikeln tänkt att beskriva oacceptabla beteenden och reaktioner i samband med ett kärleksfullt, rättvist partnerskap. Att ha ett eller några av tecken gör inte din partner till en narcissist. Det är snarare en bra anledning till att omvärdera om du trivs i ditt förhållande eller inte.

sara svensson

Sara Svensson

Skribent

Sara Svensson är för närvarande skribent och redaktör för flera webbsajter. Hon övervakar innehåll och affärsstrategier och leder varumärkets uppdrag att ge pålitligt och empatiskt stöd för både kvinnor och män.

Läs mer:

17 tecken på att du är i ett narcissistiskt äktenskap eller ett narcissistiskt förhållande
Narcissistisk personlighetsstörning definition och historia
Vad är narcissistisk personlighetsstörning (NPD)?
Empat och narcissist: Hur man navigerar i ett giftigt förhållande?
Narcissism i relationer: att förstå manipulativa mönster
Vilka yrken söker en narcissist? | 11 jobb som föredras av narcissister
Narcissisters beteenden och personlighetsdrag: En djupdykning i deras komplexa värld
Att leva med en narcissistisk familjemedlem och hur man kan överleva i en destruktiv miljö
Befria dig från narcissistens destruktiva beteenden och leva igen
Så överlever du en narcissistisk relation

Ansvarig utgivare: Upplevkärlek använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.

Källor:

American Psychiatric Association. Personlighetsstörningar. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, femte upplagan. 2013.
Cleveland Clinic. Narcissistisk personlighetsstörning.
National Institute of Mental Health. Personlighetsstörningar.
Baskin-Sommers A, Krusemark E, Ronningstam E. Empati i narcissistisk personlighetsstörning: Från kliniska och empiriska perspektiv. Personlig oordning. 2014;5(3):323–333. doi:10.1037/per0000061
Caligor E, Levy KN, Yeomans FE. Narcissistisk personlighetsstörning: Diagnostiska och kliniska utmaningar. Am J Psykiatri. 2015;172(5):415-22. doi:10.1176/appi.ajp.2014.14060723
Pincus AL, Ansell EB, Pimentel CA, Cain NM, Wright AGC, Levy KN. Inledande konstruktion och validering av den patologiska narcissisminventeringen. Psykol bedöma. 2009;21(3):365-379. doi:10.1037/a0016530
Dhawan N, Kunik M, Oldham J, Coverdale J. Prevalens och behandling av narcissistisk personlighetsstörning i samhället: En systematisk översikt. Kompr Psykiatri. 2010;51(4):333-339. doi:10.1016/j.comppsych.2009.09.003
Ronningstam E. Narcissistisk personlighetsstörning: ett kliniskt perspektiv. J Psykiatripraktik. 2011;17(2):89-99.
Schmalbach B, Zenger M, Nanette Tibubos A, Borkenhagen A, Strauss B, Brähler E. The Narcissistic Personality Inventory 8: Validering av ett kort mått på narcissistisk personlighet. Int J Psychol Res (Medellin). 2020;13(2):68-77. doi:10.21500/20112084.4855
Stinson FS, Dawson DA, Goldstein RB, et al. Prevalens, korrelat, funktionshinder och samsjuklighet av DSM-IV narcissistisk personlighetsstörning: Resultat från den nationella epidemiologiska undersökningen av våg 2 om alkohol och relaterade tillstånd. J Clin Psykiatri. 2008;69(7):1033-1045. doi:10.4088/jcp.v69n0701
Ronningstam E. Narcissistisk personlighetsstörning: En aktuell recension. Curr Psychiatry Rep. 2010;12(1):68-75. doi:10.1007/s11920-009-0084-z. PMID: 20425313
Kacel EL, Ennis N, Pereira DB. Narcissistisk personlighetsstörning i klinisk hälsopsykologisk praktik: Fallstudier av komorbid psykologisk ångest och livsbegränsande sjukdom. Behav Med. 2017;43(3):156–164. doi:10.1080/08964289.2017.1301875