X

Narcissistisk personlighetsstörning definition och historia

Även om man inte längre separerar personlighetsstörningar längs en separat ”axel”, är narcissistisk personlighetsstörning (NPD) fortfarande erkänd som ett viktigt tillstånd.

Det kännetecknas av symtom som inkluderar grandiositet, en överdriven känsla av självviktighet och brist på empati för andra.

Liksom andra typer av personlighetsstörningar, involverar narcissistisk personlighetsstörning ett långsiktigt mönster av beteenden och tankar som orsakar problem inom flera livsområden, inklusive arbete, familj och vänskap.

Uppskattningsvis 1% till 6% av vuxna tros ha narcissistisk personlighetsstörning (NPD), även många romantiska partners, föräldrar, barn, familjemedlemmar, arbetskamrater och vänner också tros vara direkt påverkade av denna sjukdom.

Att avslöja ursprunget till narcissistisk personlighetsstörning

Medan begreppet narcissism går tillbaka tusentals år, blev narcissistisk personlighetsstörning en erkänd sjukdom först under de senaste 50 åren. För att bättre förstå hur psykologer och forskare ser på NPD är det väsentligt att titta närmare på hur denna personlighetsstörning kom till.

Freud och psykoanalytisk syn på narcissism

Narcissistisk personlighetsstörning har sina tidigaste rötter i antik grekisk mytologi. Enligt myten var Narcissus en stilig och stolt ung man. När han såg sin reflektion på vattnet för första gången blev han så förtjust att han inte kunde sluta titta på sin egen bild. Han stannade vid vattenbrynet tills han till slut dog.

Begreppet överdriven självbeundran har också utforskats av olika filosofer och tänkare genom historien. Tidigare var idén känd som hybris, ett tillstånd av extrem arrogans och högmod som ofta innebär att man saknar kontakt med verkligheten.

Det var inte förrän ganska nyligen som föreställningen om narcissism som en störning blev ett ämne av vetenskapligt intresse inom psykologiområdet.

Under det tidiga 1900-talet började ämnet narcissism väcka intresse för den växande tankeskolan som kallas psykoanalys. Den österrikiske psykoanalytikern Otto Rank publicerade en av de tidigaste beskrivningarna av narcissism 1911, där han kopplade den till självbeundran och fåfänga.

År 1914 publicerade den berömda Sigmund Freud en artikel med titeln On Narcissism: An Introduction. Freud föreslog en ganska komplicerad uppsättning idéer där han föreslog att narcissism är kopplat till huruvida ens libido (energi som ligger bakom varje persons överlevnadsinstinkter) är riktad inåt mot en själv, eller utåt mot andra. Han kände att spädbarn riktade all libido inåt, ett tillstånd som han kallade primär narcissism.

I Freuds modell fanns det en fast mängd av denna energi, och i den grad denna libido var riktad utåt mot anknytning till andra, skulle den minska mängden tillgänglig för en själv. Genom att ”ge bort” denna kärlek föreslog Freud att människor upplevde minskad primär narcissism, och för att fylla på denna kapacitet, trodde han att det var viktigt att få kärlek och tillgivenhet i världen i gengäld för att upprätthålla en känsla av tillfredsställelse.

Dessutom, i Freuds teori om personlighet, utvecklas en persons känsla av sig själv när ett barn interagerar med omvärlden och börjar lära sig sociala normer och kulturella förväntningar som leder till utvecklingen av ett egoideal, eller en perfekt bild av sig själv som egot strävar efter att uppnå.

En annan viktig del av Freuds teori är tanken att denna kärlek till en själv skulle kunna överföras till en annan person eller föremål. Genom att ge bort kärlek föreslog Freud att människor upplevde minskad primär narcissism, vilket gjorde dem mindre kapabla att vårda, skydda och försvara sig själva. För att fylla på denna kapacitet, trodde han att det var livsviktigt att få kärlek och tillgivenhet i gengäld.

Erkännandet av narcissism som en störning

Under 1950- och 1960-talen hjälpte psykoanalytikerna Otto Kernberg och Heinz Kohut att väcka mer intresse för narcissism. 1967 beskrev Kernberg ”narcissistisk personlighetsstruktur”. Han utvecklade en teori om narcissism som föreslog tre huvudtyper: normal vuxennarcissism, normal infantil narcissism och patologisk narcissism som kan vara av olika typer.

1968 kom Kohut till en annan förståelse av ”narcissistisk personlighetsstörning” och fortsatte med att ta några av Freuds tidigare idéer om narcissism och utvidga dem.

Narcissism spelade en viktig roll i Kohuts teori om självpsykologi, som antydde att narcissism var en normal och väsentlig aspekt av utvecklingen och att svårigheter med tidiga ”självobjekt”-relationer kunde leda till utmaningar i att upprätthålla en adekvat självkänsla senare i livet, vilket bidrar till narcissistiska störningar.

1980 erkändes narcissistisk personlighetsstörning officiellt i den tredje upplagan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder och kriterier fastställdes för dess diagnos. Det fanns en del debatt om hur man handskas med personlighetsstörningar i den senaste DSM-5, men narcissistiska och andra personlighetsstörningar förblir relativt oförändrade i sina diagnostiska kriterier från föregående utgåva.

Frågor och Svar

Vilka är de röda flaggorna för en narcissist?

Det finns ett antal tecken och beteenden som kan vara röda flaggor för en narcissist. Dessa inkluderar:
En stark behov av att bli bekräftad och beundrad av andra.
En tendens att vara självcentrerad och att prata om sig själv och sina prestationer mycket ofta.
En stark känsla av överlägsenhet och att vara bättre än andra.
Kritiskt och hårdhänt beteende mot andra, inklusive deras partner.
En ovillighet att be om ursäkt eller erkänna sina egna fel.
En stark kontrollbehov och en tendens att vilja ha det sista ordet i alla beslut.
Svartsjuka och kontrollfreak beteenden.
Det är viktigt att komma ihåg att dessa tecken inte är universella och att inte alla som visar någon av dessa beteenden är en narcissist. Det är också viktigt att söka professionell hjälp om man misstänker att man är i ett förhållande med en narcissist eftersom dessa personer kan vara mycket farliga och destruktiva.

Hur är en narcissistisk man?

En narcissistisk man tenderar att vara mycket självcentrerad och har en stark behov att bli bekräftad och beundrad av andra. Dessa män kan vara mycket pratglada och tala mycket om sig själva och sina prestationer, och kan ha en stark känsla av överlägsenhet och att vara bättre än andra. De kan också vara mycket kritiska och hårdhänta mot andra, inklusive sin partner, och kan vara ovilliga att be om ursäkt eller erkänna sina egna fel. Dessutom kan de vara mycket kontrollfreak och vilja ha det sista ordet i alla beslut som tas inom förhållandet. I värsta fall kan en narcissistisk man vara destruktiv och farlig för sin partner, så det är viktigt att söka professionell hjälp om man misstänker att man är i ett förhållande med en narcissistisk man.

Kom ihåg: Den här artikeln är inte avsedd att diagnostisera din partner.

Istället är den här artikeln tänkt att beskriva oacceptabla beteenden och reaktioner i samband med ett kärleksfullt, rättvist partnerskap. Att ha ett eller några av tecken gör inte din partner till en narcissist. Det är snarare en bra anledning till att omvärdera om du trivs i ditt förhållande eller inte.

Läs mer:

17 tecken på att du är i ett narcissistiskt äktenskap eller ett narcissistiskt förhållande
Narcissistisk personlighetsstörning definition och historia
Vad är narcissistisk personlighetsstörning (NPD)?
Empat och narcissist: Hur man navigerar i ett giftigt förhållande?
Narcissism i relationer: att förstå manipulativa mönster
Vilka yrken söker en narcissist? | 11 jobb som föredras av narcissister
Narcissisters beteenden och personlighetsdrag: En djupdykning i deras komplexa värld
Att leva med en narcissistisk familjemedlem och hur man kan överleva i en destruktiv miljö
Befria dig från narcissistens destruktiva beteenden och leva igen
Så överlever du en narcissistisk relation

Sara Svensson

Skribent

Sara Svensson är för närvarande skribent och redaktör för flera webbsajter. Hon övervakar innehåll och affärsstrategier och leder varumärkets uppdrag att ge pålitligt och empatiskt stöd för både kvinnor och män.

Ansvarig utgivare: Upplevkärlek använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.

Källor:

American Psychiatric Association. Personlighetsstörningar. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, femte upplagan. 2013.
Fisher KA, Hany M. Antisocial personlighetsstörning. I: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 21 maj 2021.
Kontoret för kvinnors hälsa. Emotionell och verbala övergrepp.
Kacel EL, Ennis N, Pereira DB. Narcissistic Personality Disorder in Clinical Health Psychology Practice: Fallstudier av Comorbid Psychological Distress and Life-Limiting Illness. Behav Med. 2017;43(3):156-164. doi:10.1080/08964289.2017.1301875
Renger A-B. Berättande av Narcissus, reflekterande kognition: Illusion, desillusion, ”självkännedom” och ”kärlek som passion” i Ovidius. Gränser för narrativa studier. 2017;3(1):9-32. doi:10.1515/fns-2017-0002
Grenyer BFS. Historisk översikt av patologisk narcissism. I: Förstå och behandla patologisk narcissism. American Psychological Association; 2013:15-26. doi:10.1037/14041-001
Cratsley K. Återbesök Freud och Kohut om narcissism. Teori & Psykologi. 2016;26(3):333-359. doi:10.1177/0959354316638181
Avgift KN. De många komplexiteten i att behandla och studera narcissism. Pragmatiska fallstudier i psykoterapi. 2012;8(3). doi:10.14713/pcsp.v8i3.1774

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings