X

Hur barn utvecklar empati

Föräldrar har ofta frågor om empatiutveckling hos sina barn. Det är viktigt att komma ihåg att även om empati är en viktig del av sunda sociala relationer, är det inte något som ditt barn ”har” eller ”inte har” vid en viss ålder. Även till synes hjärtlösa svar kan indikera empatins rötter, vilket kräver både mognad och övning för att utvecklas till ett fullt empatiskt beteende.

Introduktion

Empati är ett arbete som pågår under hela barndomen och tonåren.

”Min 3-åring verkar inte särskilt empatisk. Betyder detta att något är fel?”

”Någon sa till mig att barn inte kan ’göra’ empati förrän vid 9 års ålder. Är det sant?”

Det här är exempel på den typ av frågor som föräldrar ofta ställer. Det finns goda skäl till förvirring kring ämnet empati. Även om det är tydligt att empati är viktigt för utvecklingen av sunda sociala relationer och karaktärsdrag som omtanke och vänlighet, är det inte nödvändigtvis något som ditt barn ”har” eller ”inte har” vid en viss ålder. Det finns ingen tydlig uppsättning kryssrutor du kan markera eller ett definitivt test du kan göra för att se till att ditt barn är på väg att utveckla empati.

Det kan faktiskt vara lite oroande att observera en förskolebarn noggrant – särskilt med ett öga efter mer ”vuxna” versioner av empatiska svar. Naturligtvis finns det tillfällen då empati kan visa sig på ett omisskännligt sätt. Bara förra veckan blev jag berörd när min sons förskollärare mailade mig en bild på honom när han gav en kram till en liten flicka i sin klass som hade det svårt. ”Där är det!” tänkte jag stolt.

”Empati!” Denna varma glöd svalnade markant bara några timmar senare när samma lilla ängel såg sin bror välta pladask på trottoaren. När vi påpekade att de jättelika tårarna som rann nerför hans brors ansikte berättade för oss att hans lillebror var ledsen och rädd, svarade mitt äldre barn genom att springa i cirklar med händerna över öronen och skandera, ”Det är roligt!” om och om igen.

Men om du kan komma förbi din egen föräldraskräck och titta närmare, är det tydligt att min äldre son i båda fallen hade en känslomässig reaktion på en annan persons nöd. Empatins rötter börjar där. Att veta hur man hanterar dessa stora känslor och översätter dem till beteenden som verkligen kan tjäna en annan person är en mycket mer komplex uppgift, en som kräver både mognad och övning.

Empati betyder att ett barn

  • Förstår att hon är en distinkt person från omgivningen och att andra människor kan ha andra känslor och perspektiv än hennes eget.
  • Kan känna igen känslor hos sig själv och andra och namnge dem.
  • Kan reglera sina egna känslomässiga reaktioner.
  • Kan sätta sig i någon annans situation och föreställa sig hur någon kan känna.
  • Kan föreställa mig vilken typ av handling eller reaktion som kan hjälpa en person att må bättre.
  • Det är mycket arbete. Empati är ett arbete som pågår under barndomen och tonåren och formas av en rad faktorer inklusive genetik, temperament, sammanhang och miljö. Empati utvecklas dock inte helt enkelt automatiskt hos barn. Även om vi föds fast med förmågan till empati, kräver dess utveckling erfarenhet och övning.

Känslomässiga grunder

Empati är både en emotionell och kognitiv upplevelse. De känslomässiga komponenterna i empati är de första som dyker upp. Bebisar börjar reflektera de känslomässiga tillstånden och uttrycken hos dem runt omkring dem direkt. Tack vare spegelneuroner visar spädbarn så unga som 18 timmar ofta en viss lyhördhet för andra spädbarn i nöd. Vi lär inte spädbarn hur man gör detta; de föds fast för att kartlägga andras upplevelser i deras hjärnor och kroppar.

Tidiga känslomässiga upplevelser mellan bebisar och deras vårdgivare är avgörande för utvecklingen av empati. När vårdgivare vårdar och tar hand om spädbarn, skapar spädbarn avgörande associationer mellan positiva mänskliga interaktioner, belöningssystem och känslor av lugn och säkerhet. Barn som känner sig trygga och älskade blir så småningom mer känsliga för andras känslomässiga behov. Psykologer kallar detta samband mellan vårdgivare och spädbarn för ”attachment” och forskning visar att kvaliteten på anknytningen är en prediktor för empati och medkänsla senare i livet.

Känna och tänka

När barn blir äldre börjar de kognitiva komponenterna av empati att växa fram och kompletterar de känslomässiga mallar som de bildade under de första levnadsåren. Under förskoleåren blir barn mer medvetna om att andra människor har separata kroppar, känslor och upplevelser.

De utvecklar vad som kallas en ”theory of mind”, som gör det möjligt för dem att engagera sig i tidigt ”perspektivtagande”, en föregångare till att kunna stå i någon annans skor och bry sig om hur det känns.

Skillnaden mellan sig själv och andra mognar snabbt under den tidiga barndomen. Till exempel, om en ettåring ser att en vän är upprörd kan han gå och hämta sin egen mamma för att trösta honom. En två och ett halvt åring i samma situation kan få sin väns mamma eftersom han nu förstår att hans vän skulle vilja ha sin egen förälder i en tid av nöd.

Naturligtvis är dessa interaktioner fortfarande i de mycket tidiga utvecklingsstadierna och är begränsade till situationer som småbarn har upplevt själva, styrda av svar modellerade av vuxna som bryr sig om dem.

Kognitiva komponenter i empati kommer verkligen till sin rätt vid sex eller sju, när ett barn är mer kapabelt att ta en annan persons perspektiv och erbjuda lösningar eller hjälp när de märker någon i nöd.

När barns färdigheter i exekutiva funktioner mognar och de blir mer kapabla att hantera sin egen nöd, får de det ”kognitiva utrymme” de behöver för att ansluta till en annan persons upplevelse utan att själva känna sig helt överväldigade. Allt detta är en grund för de komplexa etiska och moraliska frågor som unga människor börjar ta sig an som mobbning, ojämlikhet eller rasism.

”Empati fångas, lärs inte ut.”

Naturligtvis utvecklas dessa färdigheter och beteenden olika för olika barn och beror också på sammanhang. En trevande förskolebarn som känner sig trygg och säker halvvägs genom läsåret kan vara väl beredd att vara en empatisk vän. Första skoldagen? Kanske inte så mycket.

Men alla dessa stunder är möjligheter att skapa förutsättningar för empati och plantera frön vi hoppas ska växa. Vi kan inte sitta ner våra barn för formella lektioner i empati. Istället dyker empatiska svar upp med tiden i samband med omtänksamma relationer, modellering, berättande, kommunikation, lek, känslocoachning och en hel del tålamod.

Som Mary Gordon, grundaren av Roots of Empathy, påminner oss: ”Empati är fångad, inte lärd ut.”

Empatistörning hos barn

Ett barn med empatistörning kan uppvisa följande beteenden:

  • Kämpar för att få nya vänner
  • Svårt att skapa känslomässiga kopplingar
  • Snabb att kritisera eller avfärda individer
  • Kämpar för att visa uppskattning
  • Har höga förväntningar på sig själva
  • Fokusera på sig själv och kämpar för att lyssna på andra
  • Bristande förståelse för att andra som känner sig sårade inte är orsaken till sin egen smärta

Hur kan du hantera empatibriststörning?

De känslor och beteenden som är förknippade med personlighetsstörningar kan vara svåra att leva med, och alla förtjänar förståelse och stöd.

Lösningen för att hantera empatibriststörning kan bero på orsaken bakom tillståndet.

Ett bra alternativ är rådgivning, som kan vara en effektiv form av stöd för att hantera empatibriststörningen, och eventuella underliggande tillstånd, i ett icke-dömande utrymme.

Läs mer om empati på:

Vad är empati för något och kan man lära sig att vara mer empatisk?
13 tecken på att du är en empat

Källor:
PsychAlive’s eCourses

Categories: Empati RELATIONER
Tags: barnempati
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings