X

Från stress till hormoner: En djupdykning i sömnstörningar hos kvinnor

Att hantera sömnproblem kan vara en utmaning för många, men det är viktigt att känna till att kvinnor är mer benägna att drabbas av sömnlöshet än män. Sömnlöshet, eller brist på kvalitativ sömn, kan leda till att man känner sig sömnig under dagen och därmed orsaka en rad hälsoproblem, både fysiskt och psykiskt. Det är avgörande att förstå de underliggande orsakerna och faktorerna som påverkar sömnen för att kunna ta itu med dessa problem på ett effektivt sätt.

Kvinnor står inför unika sömnutmaningar som är en kombination av flera element. Genom att förstå dessa potentiella orsaker och faktorer, kan kvinnor och de som har en kvinnlig könsidentitet söka hjälp från en läkare för att börja sova bättre och övervinna sömnlöshet. I denna artikel kommer vi att utforska de olika orsakerna och faktorerna som bidrar till sömnlöshet hos kvinnor och hur man kan gå tillväga för att åtgärda dessa problem på ett effektivt sätt.

Är sömnlöshet verkligen vanligare hos kvinnor?

Det är tydligt att sömnlöshet är betydligt mer utbrett bland kvinnor än män.(1) Många forskningsstudier har visat att kvinnor upplever sömnlöshet oftare, och enligt vissa uppskattningar är livstidsrisken för sömnlöshet hela 40 % högre hos kvinnor jämfört med män.(2)

Forskare menar att den ökade frekvensen av sömnlöshet hos kvinnor kan bero på en rad faktorer, inklusive både biologiska och kulturella skillnader mellan könen samt andra oberoende faktorer.(3)

De biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor, som hormonproduktion, kan påverka sömnen och bidra till könsbaserade skillnader i sömnmönster. Dessutom kan sociala och kulturella skillnader mellan könen påverka sömnvanor och upplevelsen av sömnlöshet.

Utöver dessa faktorer kan kvinnor även ha en ökad benägenhet att drabbas av vissa fysiska och psykiska hälsoproblem som kan påverka sömnen. Alla dessa faktorer tillsammans bidrar till att kvinnor och personer som tilldelats kvinnligt kön vid födseln är mer benägna att uppleva sömnproblem.

Frågan om varför sömnlöshet är vanligare hos kvinnor saknar fortfarande en entydig förklaring. Forskarna tror att det kan bero på en kombination av biologiska faktorer, som hormonproduktion och dygnsrytm, och sociala och kulturella skillnader mellan könen som påverkar sömnen. (4)

Andra faktorer, såsom genetisk predisposition för vissa fysiska eller psykiska hälsoproblem, kan också bidra till den högre förekomsten av sömnlöshet hos kvinnor. Sammantaget spelar alla dessa faktorer en roll i varför kvinnor är mer benägna att drabbas av sömnproblem.

Hur hormoner påverkar sömnen – en enkel förklaring

Hormoner är kroppens kemiska budbärare(5) och de påverkar nästan alla funktioner i kroppen, inklusive sömnen. De kan ha både direkt och indirekt påverkan på sömn genom att påverka andra aspekter av hälsa och välbefinnande.(6)

Det är troligt att hormonella skillnader bidrar till de olika sömnmönstren hos kvinnor och personer som tilldelats kvinnligt kön vid födseln, vilket inkluderar en högre förekomst av sömnlöshet. Hormonproduktionen förändras dock över tid, under en kvinnas liv och under den månatliga menstruationscykeln.

När menstruationen börjar

Forskning tyder på att risken för sömnlöshet ökar i samband med menstruationens början. Den exakta anledningen till detta är ännu inte klarlagd, men det kan ha att göra med hur könshormoner påverkar sömn-vaken-cykeln och andra grundläggande kroppsfunktioner.(7) Dessutom visar studier att flickor under puberteten löper större risk att drabbas av depression, vilket ofta förknippas med sömnproblem.

Under menstruationscykeln

Månadscykeln styrs av förändringar i hormonproduktionen, där nivåerna av östrogen och progesteron stiger och sjunker. Dessa förändringar kan leda till fysiska och känslomässiga förändringar under månadens gång, även om effekterna kan variera mellan individer som menstruerar.

Innan mensen börjar sjunker hormonnivåerna kraftigt, vilket kan orsaka fysiska förändringar, inklusive sömnstörningar, hos kvinnor och personer som menstruerar. Dessa fluktuerande hormonnivåer kan också påverka sömnstadierna under natten, något som kallas sömnarkitektur.

Sömnlöshetsliknande symptom är vanliga hos personer som lider av premenstruellt syndrom (PMS), ett tillstånd som innebär betydande och störande förändringar före menstruationen. Dessa personer upplever ofta sämre sömnkvalitet.(8)

Premenstruell dysforisk störning (PMDD) är en allvarligare form av PMS som ofta medför mer uttalade sömnproblem. Cirka 66 % av kvinnor med PMDD rapporterar sömnlöshetssymptom innan mensen börjar.(9)

Under graviditet – sömnförändringar förklarade enkelt

Under och efter graviditeten sker stora hormonella förändringar som kan påverka sömnen. Under graviditeten upphör de månatliga hormonsvängningarna som hänger samman med menstruationscykeln. Däremot kan hormonförändringar som börjar under den första trimestern orsaka trötthet, morgonillamående, viktökning och andra fysiska och känslomässiga förändringar. Hormonella fluktuationer under graviditeten kan störa sömn-vaken-cykeln, och många gravida upplever att sömnproblemen är värst under tredje trimestern.(10)

Efter förlossningen sjunker nivåerna av östrogen och progesteron snabbt tillbaka till nivåerna före graviditeten inom de första 24 timmarna. Fysiska och känslomässiga effekter under denna postpartumperiod kan orsaka sömnsvårigheter eller sömnighet på dagtid.

Perimenopaus och klimakterium – sömnproblemen förklarade

Klimakteriet är när en person som menstruerar slutar ha mens för gott. Det föregås av en övergångsperiod, perimenopaus, som innebär betydande variationer i hormonproduktionen.(11) Perimenopausen börjar oftast i mitten till slutet av fyrtiotalet och varar i cirka fyra år innan den sista mensen inträffar.

Sömnproblem är vanliga symptom på perimenopaus och klimakterium. Ungefär 40 % till 60 % av kvinnorna under denna period rapporterar sömnstörningar, inklusive symptom som liknar sömnlöshet.(12)

Minskade eller fluktuerande nivåer av könshormoner kan påverka sömnen på flera sätt. Till exempel kan hormonförändringar orsaka värmevallningar och nattsvettningar, vilket är vanliga symptom på klimakteriet som drabbar upp till 80 % av kvinnorna. Kvinnor med frekventa nattsvettningar kan ha fler sömnavbrott och svårigheter att somna om.

Hormonella förändringar i samband med åldrande och postmenopaus kan också påverka sömnen genom att förändra dygnsrytmen och kroppens temperaturreglering under en normal sömn-vaken-cykel. En kombination av dessa hormonella förändringar med andra faktorer, såsom högre förekomst av humörstörningar och fysiska besvär, bidrar troligen till sömnproblem hos äldre kvinnor.

Varför får kvinnor sömnlöshet? – En enkel förklaring

Sömnen är komplicerad och påverkas av många faktorer som rör en persons hälsa. Många kvinnor och personer som tilldelats kvinnor vid födseln upplever sömnproblem som orsakas av vanliga sömnlöshetsfaktorer, till exempel sömnstörningar, psykiska hälsotillstånd, dåliga sömnvanor, störningar i dygnsrytmen och samtidiga medicinska problem.

Men många av dessa problem påverkar inte kvinnor och män på samma sätt. Kvinnor står ofta inför särskilda utmaningar för att få kvalitetssömn på grund av biologiska faktorer eller sociala och kulturella normer.

Depression, ångest och stress – hur det påverkar sömnen

Sömnen är ofta kopplad till vår mentala hälsa, och kvinnor är mer benägna att lida av sömnproblem i samband med tillstånd som depression, ångest och stress.

Kvinnor diagnostiseras oftare med depression än män, och att sova för mycket eller för lite är ett vanligt symptom på detta tillstånd. Forskning visar också att kvinnor är mer benägna att grubbla över sina bekymmer, vilket kan leda till ångest och göra det svårare att somna eller somna om efter att ha vaknat.(13)

Det finns ingen enkel förklaring till varför kvinnor är mer benägna att drabbas av dessa tillstånd och de negativa effekterna på sömnen. Även om biologiska faktorer kan spela en roll, kan även ojämlikheter i sociala och kulturella förhållanden, som att kvinnor ofta har en större del av omsorgsuppgifterna, bidra till stress och oro som försämrar den känslomässiga hälsan.

Urinproblem och sömn – En enkel förklaring

Blåsproblem kan leda till att man måste kissa ofta på natten, något som kallas nocturia, vilket kan störa sömnen. Kvinnor drabbas oftare av urininkontinens och andra symptom på en överaktiv blåsa. Forskning visar att 76 % av kvinnor över 40 år upplever att de måste kissa ofta under natten.(14)

Sömn och graviditet

Sömnen kan påverkas mycket under graviditeten. Ungefär 30 % av gravida personer säger att de sällan eller aldrig får en god natts sömn, och över 50 % har symptom som liknar sömnlöshet. Dessa sömnproblem kan bero på hormoner samt de stora fysiska förändringar som sker under graviditeten.(15)

Att behöva kissa oftare på natten, ha ont i rygg och nacke, ha svårt att hitta en bekväm sovställning och lida av halsbränna kan alla påverka både sömnens mängd och kvalitet. Gravida personer är mer benägna att få restless legs-syndrom och kan uppleva andningsproblem, inklusive sömnapné.

Sömnproblem kan fortsätta även efter förlossningen. Att behöva vakna ofta för att mata eller ta hand om ett spädbarn, hormonella förändringar, förlossningsdepression samt fysiska och känslomässiga anpassningar efter graviditeten är några av faktorerna som kan leda till sömnproblem hos personer efter förlossningen. Generellt sett tar det tre till sex månader för en persons sömn att återgå till det normala efter förlossningen, men detta kan också påverkas av barnets sömnmönster.

Obstruktiv sömnapné enkelt förklarat

Obstruktiv sömnapné (OSA) är en andningsstörning där luftflödet minskar eller helt upphör på grund av en minskning eller fullständigt stopp i andningen under sömnen. Detta leder till lägre syrenivåer i blodet, störd sömn på grund av att man vaknar ofta och andra allvarliga möjliga hälsorisker. Män får diagnosen OSA mycket oftare än kvinnor, men det är osäkert om det beror på en könsbias.

Kvinnor som har sömnproblem är mindre benägna att bli skickade till specialiserade sömnkliniker, där tester för OSA vanligtvis görs.(16) Detta kan spegla en underliggande könsbias i hur kvinnors symptom bedöms. Eftersom obehandlad OSA kan vara en stor orsak till sömnproblem kan underdiagnostisering bidra till fortsatta sömnproblem hos vissa kvinnor.(17)

Willis-Ekboms sjukdom enkelt förklarat

Restless legs syndrome (RLS), eller Willis-Ekboms sjukdom, är ett tillstånd där en person känner en stark längtan att röra sina kroppsdelar, särskilt benen, när de ligger ner. Detta är ofta kopplat till svårigheter att sova. Även om den exakta orsaken är okänd, är RLS vanligare hos kvinnor än män. Detta kan åtminstone delvis bero på att RLS förekommer oftare under graviditeten.

Parasomnier enkelt förklarat

Parasomnier är ovanliga beteenden som sker under sömnen och kan leda till att man inte får tillräckligt med sömn. De flesta parasomnier påverkar inte kvinnor och män olika, men mardrömsstörning, som innebär att man ofta har störande drömmar, rapporteras vara vanligare hos kvinnor.(18)

Sömnskuld och hantering av sömnförlust enkelt förklarat

Alla påverkas inte likadant av sömnbrist. Forskning om sömncykler har visat att män och kvinnor kan reagera olika på sömnbrist. Kvinnor tenderar att snabbare bygga upp en sömnskuld och känna effekterna av otillräcklig sömn.

Samtidigt kan ojämlika arbets- och familjevårdsansvar, som ofta drabbar kvinnor i hemmet, leda till mindre möjlighet att återhämta sig från sömnbrist. I en studie rapporterade 80 % av kvinnorna att när de känner sig sömniga under dagen, accepterar de det ofta och fortsätter med sina sysslor. På så sätt kan sömnförlusten bli värre över tid.

Hur kan kvinnor sova bättre?

Sömn är avgörande för kvinnors hälsa, och trots de många utmaningarna för god sömn finns det åtgärder som kvinnor kan vidta för att förbättra sin nattsömn.

På grund av det breda utbudet av faktorer som kan påverka sömnen är det viktigt för människor av alla kön att prata med sin läkare om de sover mindre än det rekommenderade antalet timmar, om deras sömn ofta avbryts eller om de upplever betydande sömnighet under dagtid. eller funktionsnedsättning. Under ledning av en vårdpersonal kan sömnlöshet ofta behandlas effektivt som en underliggande sömnstörning, fysiska åkommor eller psykiska störningar.

Kvinnor tjänar ofta på att hitta sätt att förbättra sin sömnhygien, vilket hänvisar till en persons sömnmiljö och vanor.

  • Håll ett schema: Håll ett konsekvent sömnschema med samma läggtid, även på helger och helgdagar.
  • Undvik alkohol och koffein: Begränsa användningen av alkohol och koffein timmarna före sänggåendet för att förhindra sömnstörningar.
  • Begränsa skärmtiden: Undvik att använda smartphones, surfplattor eller andra elektroniska enheter med skärmar i en timme eller mer före sänggåendet.
  • Avsätt tid för att varva ner: Inkludera avslappningstekniker som en del av en standardrutin innan du går och lägger dig.
  • Gör sovrummet bekvämt: Skapa ett mysigt sovrum med en stödjande madrass, kvalitetssängkläder, en behaglig temperatur och begränsade ljus- och bullerföroreningar.

Slutsats

Som vi har diskuterat i denna artikel, är sömn en komplex och viktig del av vårt välbefinnande. Som kvinna har jag själv upplevt några av de utmaningar som vi har nämnt, och det är viktigt att förstå hur olika faktorer kan påverka kvinnors sömn. Hormonella förändringar under graviditet, perimenopaus och klimakteriet, samt psykiska hälsotillstånd som depression och ångest, kan alla bidra till sömnproblem hos kvinnor.

Det är också viktigt att vara medveten om andra faktorer, såsom urinproblem och sömnstörningar som obstruktiv sömnapné och restless legs syndrome, samt parasomnier som mardrömsstörningar. Som kvinna kan det vara särskilt viktigt att vara uppmärksam på sömnskuld och hur man hanterar sömnförlust, eftersom ojämlika arbets- och familjeansvar kan göra det svårare att återhämta sig från sömnbrist.

Sammantaget är det viktigt för kvinnor att känna igen och förstå de faktorer som kan påverka deras sömn, samt att hitta sätt att hantera och förbättra sin sömnkvalitet. Att prioritera sömn och söka professionell hjälp vid behov kan göra en stor skillnad för kvinnors hälsa och livskvalitet.

Läs mer:
Vaknar du ofta mellan 03:00 och 05:00? Läs vad det betyder
Är du gravid och inte kan somna? – Läs om graviditetssömnlöshet
Sömnbehov hos barn – Hur mycket sömn behöver ditt barn?
Så här hanterar du problemet med att sova för mycket
Sömnparalys: Orsaker, symptom och behandling
Jag kan inte sova tänker för mycket -Lär dig att kontrollera dina tankar för en lugnare natt
Sömnlöshet eller Insomni: från att lida till att sova gott
Vad ska jag göra om jag inte kan sova?
Ljusterapi för sömnlöshet: en guide till en bättre nattsömn
Sömnlöshet och PMS: en lösning som faktiskt fungerar

Sara Svensson

Skribent

Sara Svensson är för närvarande skribent och redaktör för flera webbsajter. Hon övervakar innehåll och affärsstrategier och leder varumärkets uppdrag att ge pålitligt och empatiskt stöd för både kvinnor och män.

Ansvarig utgivare: Upplevkärlek använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 Zhang, B., & Wing, Y. K. (2006). Sex differences in insomnia: a meta-analysis. Sleep, 29(1), 85–93.https://academic.oup.com/sleep/article-lookup/doi/10.1093/sleep/29.1.85
2 Mong, J. A., & Cusmano, D. M. (2016). Sex differences in sleep: impact of biological sex and sex steroids. Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological sciences, 371(1688), 20150110.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26833831/
3 Mallampalli, M. P., & Carter, C. L. (2014). Exploring sex and gender differences in sleep health: A Society for Women’s Health research report. Journal of Women’s Health (2002), 23(7), 553–562.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24956068/
4 Mallampalli, M. P., & Carter, C. L. (2014). Exploring sex and gender differences in sleep health: a Society for Women’s Health Research Report. Journal of women’s health (2002), 23(7), 553–562.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24956068/
5 MedlinePlus: National Library of Medicine (US). (2016, October 7). Hormones., Retrieved January 19, 2023, fromhttps://medlineplus.gov/hormones.html
6 Turek F. W. (2006). Gender (sex) and sleep: shh. . . not in front of the children. Sleep, 29(1), 21–22.https://academic.oup.com/sleep/article-lookup/doi/10.1093/sleep/29.1.21
7 Pengo, M. F., Won, C. H., & Bourjeily, G. (2018). Sleep in Women Across the Life Span. Chest, 154(1), 196–206.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29679598/
8 Baker, F. C., Sassoon, S. A., Kahan, T., Palaniappan, L., Nicholas, C. L., Trinder, J., & Colrain, I. M. (2012). Perceived poor sleep quality in the absence of polysomnographic sleep disturbance in women with severe premenstrual syndrome. Journal of sleep research, 21(5), 535–545.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22417163/
9 Jehan, S., Auguste, E., Hussain, M., Pandi-Perumal, S. R., Brzezinski, A., Gupta, R., Attarian, H., Jean-Louis, G., & McFarlane, S. I. (2016). Sleep and Premenstrual Syndrome. Journal of sleep medicine and disorders, 3(5), 1061.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28239684/
10 Nowakowski, S., Meers, J., & Heimbach, E. (2013). Sleep and women’s health. Sleep Medicine Research, 4(1), 1–22.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25688329/
11 Casper, R.F. (2022, April 7). Clinical manifestations and diagnosis of menopause. In R.L. Barbieri, & W.F. Jr. Crowley (Eds.). UpToDate., Retrieved January 19, 2023, fromhttps://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-menopause
12 Baker, F. C., Lampio, L., Saaresranta, T., & Polo-Kantola, P. (2018). Sleep and sleep disorders in the menopausal transition. Sleep Medicine Clinics, 13(3), 443–456.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30098758/
13 Nolen-Hoeksema, S., Larson, J., & Grayson, C. (1999). Explaining the gender difference in depressive symptoms. Journal of personality and social psychology, 77(5), 1061–1072.https://psycnet.apa.org/record/1999-01257-012
14 Weiss J. P. (2012). Nocturia: focus on etiology and consequences. Reviews in urology, 14(3-4), 48–55.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602727/
15 Kızılırmak, A., Timur, S., & Kartal, B. (2012). Insomnia in pregnancy and factors related to insomnia. TheScientificWorldJournal, 2012, 197093.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22623880/
16 Young, T., Hutton, R., Finn, L., Badr, S., & Palta, M. (1996). The gender bias in sleep apnea diagnosis. Are women missed because they have different symptoms? Archives of Internal Medicine, 156(21), 2445–2451.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8944737/
17 Mou, J., Pflugeisen, B. M., Crick, B. A., Amoroso, P. J., Harmon, K. T., Tarnoczy, S. F., Shirley Ho, S., & Mebust, K. A. (2019). The discriminative power of STOP-Bang as a screening tool for suspected obstructive sleep apnea in clinically referred patients: considering gender differences. Sleep & breathing = Schlaf & Atmung, 23(1), 65–75.http://link.springer.com/10.1007/s11325-018-1658-y
18 Singh, S., Kaur, H., Singh, S., & Khawaja, I. (2018). Parasomnias: A Comprehensive Review. Cureus, 10(12), e3807.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30868021/
https://www.sleepfoundation.org/insomnia/insomnia-women

Categories: Sömnproblem LIVET
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings